1. 1947 yılında Birleşmiş Milletler’in kararı ile Filistin’in, Yahudiler ve Araplar arasında ikiye bölünmesine; Kudüs şehrinin de özel bir yönetim altında olmasına karar verildi. Bu kararın ardından 1948 yılında ise İsrail kuruluşunu ilan etti. Bunun üzerine çok sayıda Filistinli topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
2. 1958 yılında El-Fetih Partisi, 1964 yılında ise Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kuruldu. El-Fetih, üniversiteli genç Filistinliler tarafından kurulmuştu. Liderleri Yaser Arafat‘tı. FKÖ, tek bir yapıdan oluşmamaktaydı; içerisinde farklı direniş örgütleri mevcuttu. Bu gruplardan en büyüğü ise El-Fetih’ti. Diğer gruplardan önemlileri ise Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi ve Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi’ydi.
3. 1964 yılında FKÖ’ye Birleşmiş Milletler tarafından gözlemci statüsü verildi. Aynı zamanda Arafat, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir konuşma da yaptı. Şüphesiz bu gelişmeler Filistin için önemli diplomatik başarılardı.
4. 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı‘nda İsrail; Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni işgal etti.
5. 1982 yılında Hristiyan milisler, Lübnan’da Filistinli mültecilerin bulunduğu Sabra ve Şatilla kamplarına girerek katliam yaptı. FKÖ merkezini Lübnan’dan Tunus’a taşıdı.
6. 1987 yılında ilk intifada başladı. İkinci intifada ise 2000 yılında başlayacaktı.
7. 1991 yılında İsrail ile FKÖ arasında görüşmeler başladı. Oslo 1 ve Oslo 2 anlaşmaları yapıldı. Fakat bu anlaşmalar uzun ömürlü olmadı.
8. 2003 yılında İsrail, Batı Şeria’da duvar inşasına başladı.
9. 2004 yılında Yaser Arafat hayatını kaybetti. 2006 yılında Filistin’de yapılan seçimleri Hamas kazandı. Bu tarihten beri Filistin’de seçim yapılamamaktadır. Aralarında El Fetih ve Hamas’ın olduğu 13 siyasi parti, genel seçimlerin 2018’de yapılması konusunda anlaşma sağladı.
10. 2012 yılında Filistin’e Birleşmiş Milletler tarafından gözlemci statüsü verildi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.