1. Rusya, 9. yüzyılda Rurik hanedanı tarafından kuruldu. Fakat Ruriklerin kim olduğu ve Rusya isminin nereden geldiği konusunda farklı görüşler mevcuttur.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı bir televizyon programında bu konuda şu açıklamaları yapmıştır: “Altınordu’dan evvel Rus medeniyeti var. Slav kabilelerinin Fin kabilelerini itekledikleri bir alanda yani bugünkü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, kuzeye Petesbourg’a doğru bir şehir devleti kuruluyor. İlk prensler Rurikler kimdir? Bu hala tartışılıyor. İki tane teori var. Birisi Rus teorisi. Bunlar Rustur der. Bir diğer teori de Norman teorisidir. Bu teoride şunu söyler: İsveçli Rurikler geldi ve buraları fethederek devlet kurdular. Bu halen tartışılır. Kim bu devleti kurdu ve Rus ismi nedir?”
2. Rusya, taht kavgalarından dolayı parçalandı ve 13. yüzyılda Moğollar tarafından işgal edildi. Moğollar döneminde Moskova prenslerine üstün yeteneklerinden dolayı büyük prens unvanı verildi.
3. Moskova prensi 3. İvan döneminde Rusya’da birlik sağlandı. Başarısından dolayı 3. İvan’a çar unvanı verildi. 1480 yılındaysa Moğollardan bağımsızlıklarını tamamen sağladılar.
4. 1530 yılında 3. İvan’ın ölümüyle tahta oğlu 4. İvan (Korkunç İvan) geçti. Tahta geçtiğinde henüz 3 yaşındaydı. Kurduğu Opriçnina örgütüyle bir terör dönemi başlattı. Hükümdarlığı döneminde binlerce insan öldürüldü.
5. Korkunç İvan’ın ölmesinin ardından 1610 yılında Moskova, Polonyalılar tarafından işgal edildi. Tahta Mihail Romanov çıkarıldı. Romanov hanedanı, 1917 yılına kadar yönetimde kalacaktı.
6. 1645-1676 yılları arasında Çar 1. Aleksey hükümdarlık yaptı. Onun ardından ise Çar 1. Petro (Büyük Petro) geldi. Romanov hanedanın en başından beri sürdürdüğü modernleşme politikasını Çar 1. Petro da devam ettirdi.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, bir televizyon programında Büyük Petro için şunları söylemektedir: “Büyük Petro, tarihin en acayip kişiliklerinden biridir. Hakikaten biz Türkler istisnai olarak kendisine ‘deli’ deriz. Rusya için yaptıklarını göz önüne alırsak hem iyi hem de kötü taraflarıyla bu ancak bir çılgınlıkla izah edilir. Petersburg şehrini kurmuştur. Dünyada en son şehir kurulacak bir yerdir. Ne iklimi ne coğrafyası buna müsaittir. Halen de problem teşkil etmektedir.”
7. 1762 yılında Çar 3. Petro öldürüldü ve yerine 2. Katerina (Büyük Katerina) geçti. 1796 yılına kadar tahtta kaldı.
8. 1801 yılında 1. Aleksandr çar oldu. Kutsal İttifak‘ı destekleyerek Avrupa’da monarşik düzenin sürdürülmesi için uğraştı. Fakat Kırım Savaşı’nda bu ittifak dağıldı. Fransa ve İngiltere, Rusya’nın yayılmacı politikası karşısında Osmanlı Devleti’nin yanında yer aldı.
9. İkinci Aleksandr’ın çarlığı döneminde serflik kaldırıldı. Fakat İkinci Aleksandr, bombalı bir saldırı sonucu öldü. Ardından gelen Üçüncü Aleksandr, babasının başlattığı liberal reformları kaldırdı ve sert bir politika uyguladı.
10. Rusya, 1904 yılında başlayan savaşta Japonya’ya yenildi. Bunun üzerine oldukça kötü bir durumda olan köylü ve işçi sınıfı ayaklanma başlattı. Çarın sarayının önüne yürüyen halkın üzerine ateş açıldı. Tarihe “Kanlı Pazar” olarak geçen bu olayın neticesinde çok sayıda gösterici hayatını kaybetti.
11. 1905 yılında meclis kuruldu. Mart 1917’de “Şubat Devrimi“, Kasım 1917’de de “Ekim Devrimi” gerçekleşti. Bunun sonucunda iktidar Bolşeviklere geçti. Çar ve ailesi idam edildi.
12. 1918 yılında monarşi yanlılarından oluşan “Beyaz Ordu” ile Bolşeviklerden oluşan ve Lev Troçki tarafından kurulan “Kızıl Ordu” arasında iç savaş başladı. 1922 yılında sona eren bu savaştan Kızıl Ordu galip çıktı.
13. Rusya’daki devrimin önderi olan Lenin, 1924 yılında öldü ve yerine Stalin geçti.
14. 1941 yılında Almanya, Sovyetler Birliği’ne karşı Barbarossa Harekatı‘nı başlattı. Savaşın seyri Stalingrad Çarpışması‘nda değişti ve Almanya geri çekilmeye başladı. Mayıs 1945’te Sovyet Ordusu’nun Berlin’e girmesiyle birlikte İkinci Dünya Savaşı sona erdi.
15. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Sovyetler Birliği ile ABD arasında Soğuk Savaş başladı. Soğuk Savaş, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte sona erdi.
Soğuk Savaş nedir? 3 soruda Soğuk Savaş hakkında bilgi
16. 1991 yılında çok sayıda ülke Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Sovyetler Birliği’nin devamı olarak görülen Rusya’da 1991 yılında Yeltsin devlet başkanlığına geldi.
17. Rusya, 1994 ve 1999 yılında Çeçenistan’a karşı harekat başlattı. İlkinde başarılı olamadılar. 1999 yılında Putin‘in devlet başkanlığına gelmesiyle Çeçenistan’a karşı ikinci kez savaş açıldı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.