28 Şubat darbesinde neler oldu? 5 maddede 28 Şubat nedir?

1995 yılında yapılan seçimlerden Necmettin Erbakan’ın lideri olduğu Refah Partisi birinci parti olarak çıktı. Seçimlerin ardından ANAP ile Doğru Yol Partisi (DYP) arasında bir koalisyon hükümeti kurulmuşsa da fazla uzun ömürlü olmamıştı. Bunun üzerine 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi ve DYP arasında Erbakan’ın başbakanlığında “Refah-Yol” hükümeti olarak bilinen koalisyon hükümeti kuruldu. Fakat bu koalisyon, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde rahatsızlık yaratmaktaydı.

1. Erbakan ve Kaddafi’nin Görüşmesi

Erbakan, Kaddafi ile görüşmesini onun çadırında gerçekleştirmişti.

Erbakan’a yönelik eleştirilerin başlangıcı Libya ziyareti ile oldu. Erbakan, Türk müteahhitlerin ödeme sorunu halletmek amacıyla Libya’ya bir ziyaret düzenledi. Ziyaret sırasında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin söylediği sözler büyük tartışma yarattı. Kaddafi, Türkiye’yi Kürtlere yönelik politikasından dolayı eleştirmiş ve Erbakan da sessiz kalmıştı. Bu durum kamuoyunda ciddi eleştirilere neden oldu. Türk tarihinin en çarpıcı diplomatik skandallarından biri yaşanmıştı.

2. Kudüs Gecesi

30 Ocak’ta Sincan Belediyesi’nin düzenlediği Kudüs Gecesi’nde İran’ın Ankara Büyükelçisi Mahmut Rıza Bakıri ve Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız tartışma yaratan bir konuşma yaptı. Bu olayın ardından Yıldız, 4 yıl 7 ay hapis cezası aldı.

4 Şubat’ta ise 15 tank ve 20 zırhlı araç Sincan’dan geçerek Yenikent’teki tatbikat alanına gitti.

3. 28 Şubat MGK’sı

28 Şubat 1997 günü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başkanlığında dokuz saat sürecek olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı gerçekleştirildi. Tarihe “postmodern darbe” olarak geçen bu toplantıda, askerlerin hükümetten yapmasını istediği 18 maddelik bir bildiri çıktı. Erbakan’ın bildiriyi imzalayıp imzalamadığı çokça tartışıldı. Erbakan, yıllar sonra Habertürk’te katıldığı bir programda bildiriyi imzalamadığını, Anayasa’ya uygunluğunun incelenmesi için hükümete havale eden belgeyi imzaladığını söyledi.

4. Batı Çalışma Grubu

TSK içerisinde Batı Çalışma Grubu (BÇG) adlı bir birim oluşturuldu. Bu birimin amacı irticai faaliyetlerin takip ve kontrolünü sağlamaktı. Ancak milyonlarca kişi, kurum ve kuruluşla ilgili fişleme çalışmaları yaptı.

5. Refah Partisi’nin kapatılması ve Erbakan’a siyaset yasağı

21 Mayıs 1997’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi hakkında kapatma davası açtı.

18 Haziran 1997’de Erbakan, koalisyon ortağı Çiller’e devretmek üzere başbakanlık görevinden istifa etti. Ancak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümeti kurma görevini Çiller yerine Mesut Yılmaz’a verdi.

16 Ocak 1998’de Refah Partisi kapatıldı. Necmettin Erbakan’a 5 yıl siyaset yasağı getirildi.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın