Berlin Duvarı, bir dönem dünyayı etkisi altına alan Soğuk Savaş’ın en önemli simgelerinden biriydi. Soğuk Savaş’ın sona ermesinde Berlin Duvarı’nın yıkılmasının önemli bir etkisi vardı. Peki, Berlin Duvarı ne zaman yapıldı? Berlin Duvarı neden yapıldı ve neden yıkıldı? İşte bu konu hakkında detaylar…
Berlin Duvarı ne zaman yapıldı?
Berlin Duvarı’nın inşasına, Doğu Almanya’nın aldığı karar ile 13 Ağustos 1961 günü başlanmıştır. Yaklaşık 46 kilometre uzunluğundadır.
Duvarın Doğu Almanya’ya bakan kısmı kaçmaya çalışan insanların kolaylıkla görülebilmesi için beyaz renkte yapılmıştır. Duvar boyunca çok sayıda gözetleme kulesi yer almaktadır.
Berlin Duvarı neden yapıldı?
Bir dönem Almanya’yı tam ortasından bölen Berlin Duvarı’nın yapılış amacı, Doğu Almanya’da yaşayan vatandaşların Batı Almanya’ya kaçışını önlemekti.
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Berlin’de ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği’nden oluşan dörtlü bir yönetim oluşturuldu. Zaman içerisinde ABD, İngiltere ve Fransa kendi işgal bölgelerini birleştirdiler. Demokratik bir rejim kurma amacındaydılar. Sovyetler Birliği ise bu durumdan oldukça rahatsızdı.
Sovyetler Birliği, 1948’in Mart ayından itibaren Batı Almanya ile Batı Berlin arasındaki kara bağlantısını kesti. Batılı ülkeler, Batı Berlin’deki halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak için bir hava köprüsü kurarak günde 3-4 bin ton yiyecek taşıdı.
Almanya’nın her iki kısmındaki bu ayrım sonunda 23 Mayıs 1949‘da Batı Almanya ya da resmi adıyla Federal Almanya Cumhuriyeti kuruldu. Bunun üzerine Sovyetler Birliği de kendi bölgesinde Doğu Almanya ya da resmi adıyla Demokratik Alman Cumhuriyeti’ni kurdu.
Batı Almanya, kurulduğu günden beri önemli bir ekonomik büyüme sağladı. Bu da Doğu Almanya’daki insanların ilgisini çekmiş ve binlerce insan Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçmıştı.
Doğu Almanya’daki yönetim Batı’ya kaçışların önüne geçemeyince bir duvar örme fikri ortaya atıldı.
Berlin Duvarı neden yıkıldı?
1970’li yıllardan itibaren iki Almanya arasındaki ilişkilerde yumuşama görüldü. Sosyal Demokrat Partili Willy Brandt‘ın şansölye olmasıyla Doğu Almanya ile yakınlaşma politikası güdüldü.
Doğu Almanya ekonomisi 1980’li yıllarda büyük bir durgunluğa girdi. Halk bu durumdan memnun değildi. Çeşitli gösterilerle bu tepkisini dile getiriyordu.
Doğu Almanya, 9 Kasım 1989 günü duvarın kaldırılmasına karar verdi. Karar açıklanır açıklanmaz duvarın her iki tarafında binlerce insan birikti. İnsanlar büyük bir coşkuyla duvarın yıkılışını kutladı.
1989’un Ekim ayında ise Doğu Almanya yıkıldı ve eyaletleri Federal Almanya Cumhuriyeti’ne katıldı. Berlin Duvarı’nın yıkılması, Soğuk Savaş‘ın sona ermesini etkileyen gelişmelerden biridir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.