Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İş Bankası’ndaki hisseleri, son zamanların en dikkat çeken tartışma konularından biri oldu. Peki CHP, İş Bankası’nda nasıl hisse sahibi oldu? Ne kadar hissesi var? Bunlardan kazanç sağlıyor mu?
1. CHP, İş Bankası’nda nasıl hisse sahibi oldu?
Mustafa Kemal Atatürk, 8 Eylül 1938 tarihinde Hasan Rıza Soyak’ın da şahitliği altında yazdığı vasiyetinde, malik olduğu bütün para ve hisse senetleri ile Çankaya’daki menkul ve gayrimenkulleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne bırakmıştır. Bu vasiyet sonucunda, Atatürk’ün İş Bankası’ndaki hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçmiştir.
İlker Başbuğ açıkladı: Atatürk’ün İş Bankası vasiyeti
2. CHP’nin İş Bankası’nda ne kadar hissesi var?
CHP’nin İş Bankası’nda sahip olduğu hisse oranı yüzde 28.09’dur.
Bunun dışında bankanın en büyük hissedarı Munzam Sandık Vakfı’dır. İş Bankası Munzam Sandık Vakfı, yüzde 40.25 oranında hisseye sahip bulunuyor. Öte yandan yüzde 31.66 oranında halka açık olan pay bulunuyor.
3. CHP, hisselerden kazanç sağlıyor mu?
CHP, buradaki hisselerden hiçbir şekilde kazanç sağlamamaktadır. Atatürk, vasiyetinde hisselerden elde edilen kazançların her yıl ikiye bölünmesini ve Türk Tarih Kurumu (TTK) ile Türk Dil Kurumu‘na (TDK) verilmesini istemiştir. CHP’nin buradaki görevi, bir nevi bu uygulamanın denetçiliğini yapmaktır.
4. Daha önce CHP’nin hisseleri Hazine’ye devredildi mi?
CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleri, daha önce iki kez Hazine’ye devredildi. 1953 yılında Demokrat Parti ve 1980 yılında askeri yönetim tarafından CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleri Hazine’ye devredilmişse de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.