4 soruda İdlib konusunda merak edilenler

Birçok uzmana göre 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı’nın dönüm noktalarından birini İdlib bölgesi oluşturacak. Rusya’nın İdlib’e yönelik hava harekatının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada İdblib’e yönelik operasyona karşı çıktı. İdlib birçok açıdan stratejik bir öneme sahip. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Habertürk’te katıldığı canlı yayında son günlerde yaşanan gelişmeler ışığında İdlib konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Babüroğlu’nun açıklamalarından satır başları:

1. İdlib Suriye rejimi için neden önemli?

“Suriye rejiminin birinci maksadı kendi topraklarını kontrol altına almak. İkincisi de en önemli sahil kenti olan Lazkiye ile Halep arasındaki karayolunu kontrol etmek. Dolayısıyla İdlib, muhaliflerin ya da Suriye rejimine karşı herhangi bir gücün elinde kaldığı sürece, Lazkiye ile Halep arasındaki ulaştırma yolları ve askeri açısından daima olumsuz bir durum oluşturacak.

2. İdlib konusunda Rusya’nın amacı nedir?

Rusya’nın Lazkiye bölgesinde Hmeymim Hava Üssü var. Bir de Tartus Deniz Üssü var. Hmeymim Hava Üssü’ne zaman zaman İdlib’ten eylemler yapılıyor. Rusya, kendi askerlerinin burada tehdit altında olmasını istemiyor. Şu ana kadar yaklaşık 50 tane saldırı olduğu söyleniyor.

Rusya, burada geniş çaplı bir operasyona karşı. Çünkü geniş çaplı bir operasyonla uzun süre bu faaliyetin devam edeceğini biliyor. Fakat Suriye rejimi operasyondan yana.

3. İdlib’te hangi örgütler bulunuyor?

Türkiye’nin İdlib’te 12 tane gözlem noktası var. Yani gerginliği azaltma gücü var aslında. Astana sürecinde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen bu bölgede yaklaşık 3-3,5 milyon sivil halk var. Bu sivil halkın içinde de yaklaşık kimilerine göre 100 bin kimilerine göre de 70 bin silahlı muhalif var. Bunlardan bazıları Birleşmiş Milletler’in (BM), Türkiye’nin, Rusya’nın ve tüm ülkelerin terörist olarak gördüğü Nusra ve El-Kaide’den kopma ve o renkte hareket eden gruplar. Mesela HTŞ. Bunun gücünün de yaklaşık 15-20 bin olduğu söyleniyor.

Yaklaşık buradaki tüm ülkelerin terörist olarak kabul ettiği ‘savaşçı’ sayısı 20-30 bin civarında.

Ancak Özgür Suriye Ordusu gibi ılımlı ve BM tarafından terörist olarak kabul edilmeyen muhaliflerin sayısının ise yaklaşık 40 bin olduğu söyleniyor.

4. Türkiye ne istiyor?

Türkiye, siyasi çözümden yana. Türkiye, BM’nin ve tüm ülkelerin terörist olarak kabul ettiği HTŞ ve Nusra gibi terör örgütlerini muhaliflerden ayırmayı istiyor. HTŞ gibi terörist örgütlerin kendisini feshetmesini sağlayabileceğini düşünüyor. Buna aslında Çin ve Rusya da sıcak bakıyor.

Türkiye’nin istediği çözüm yolu olursa şu olacak: Silahlı muhalif grupların ve terörist gruplardan kendini feshedenlerin bazıları Türkiye’nin desteklediği Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun şemsiyesi altına girecek.”


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın