Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Malazgirt Zaferi’nin 947’nci yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlamakta. Malazgirt Savaşı hakkında merak edilen soruları ve cevaplarını sizler için derledik.
1. Malazgirt Savaşı ne zaman ve nerede gerçekleşmiştir?
Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde Muş’ta bulunan Malazgirt Ovası’nda meydana gelmiştir.
2. Malazgirt Savaşı kimler arasında yapılmıştır?
Malazgirt Savaşı, Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelmiş bir savaştır. Savaş sırasında Büyük Selçuklu Devleti’nin başında Sultan Alparslan bulunurken Bizans İmparatorluğu’nun başında Romen Diyojen bulunmaktaydı.
3. İki ordu arasındaki güç durumu nasıldı?
Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusu 25 bin kişiden oluşmaktayken, Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusu 50 bin kişiden oluşmaktaydı.
4. Malazgirt Savaşı’nın önemi nedir?
Malazgirt Savaşı’nda Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusunun üstün gelmesi sayesinde Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Böylece Anadolu’da Türk egemenliği başlamıştır.
Malazgirt Savaşı, Turan taktiğinin en iyi bir şekilde icra edildiği savaş olarak tarihteki yerini almıştır. Bu taktik, Türk devletleri tarafından yıllarca en çok kullanılan savaş taktiği olmuştur.
Bozguna uğrayan Bizans ordusunun başında bulunan Romen Diyojen, omzundan yaralı olarak ele geçirildi. Sultan Alparslan tarafından affedildi ve ağır bir anlaşma imzalamak zorunda kaldı. Ülkesine döndükten sonra ise öldürüldü.
İlber Ortaylı’nın Malazgirt Savaşı yorumu
Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı bir programda Malazgirt Savaşı hakkında şu değerlendirmeyi yapmakta:
“Çağrı Bey’in oğlu Sultan Alparslan bizim vatanın kurucu babasıdır. Kurucunun Malazgirt Savaşı’ndaki müthiş galibiyeti ve ilk defa bir Bizans ordusunu bu derecede mahkum etmesi oldukça önemlidir.
Alparslan’ın Malazgirt’teki zaferine rağmen Batı’ya gidip Bizans’ı yıkma gibi bir niyeti yoktur. “
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.