4 soruda Merkez Bankası hakkında her şey

Merkez Bankası hakkında merak edilen 4 soruyu ve cevaplarını sizler için derledik. 

1. Merkez Bankası ne zaman kuruldu?

1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi‘nde üzerinde durulan en önemli konulardan biri de ulusal bir devlet bankasının kurulması olmuştur.

Merkez Bankası’nın kurulmasını sağlayan tasarı 11 Haziran 1930 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Merkez Bankası’nın tam anlamıyla faaliyete geçişi ise 3 Ekim 1931 tarihinde gerçekleşti. Banka, banknot ihraç etme yetkisini 30 yıl boyunca kullanacaktı ve bitimine beş yıl kala süre uzatılabilecekti. Bundan önce banknot basma yetkisi Osmanlı Bankası‘na verilmişti.

Bankanın bağımsızlığını sağlayabilmek için anonim şirket şeklinde kurulmuştur.

2. Merkez Bankası’nın görevleri nelerdir?

Merkez Bankası Kanunu’nda düzenlenen 5 görev alanı bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Fiyat istikrarı, Finansal istikrar, Döviz kuru rejimi, Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı, Ödeme Sistemleri.

Merkez Bankası’nın en önemli görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Yani düşük bir enflasyon oranına ulaşmaktır. Bunun için de uygun para politikası araçlarını kullanacaktır.

Anayasaya göre para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) aittir. Fakat TBMM bu yetkisini süresiz olarak Merkez Bankası’na devretmiştir.

3. Merkez Bankası’nda kaç kişi çalışıyor?

Merkez Bankası’nda 2018 yılı itibarıyla 3 bin 765 kişi görev yapmaktadır.

4. Merkez Bankası Başkanı kimdir?

2018 yılı itibarıyla Merkez Bankası’nda başkanlık görevini Murat Çetinkaya yürütmektedir. Çetinkaya, 2016 yılında göreve gelmişti. Merkez Bankası’nda toplamda 22 başkan görev yaptı.

Ek Bilgiler

Merkez Bankası, 1987 yılında açık piyasa işlemleri yapmaya başladı.

Merkez Bankası tarafından 2006 yılında açık enflasyon hedeflemesi rejimi uygulanmaya başlandı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın