Rusya ile Ukrayna arasında bir süredir var olan kriz, geçtiğimiz gün tekrardan alevlendi. Bunun sebebi ise Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait 3 adet savaş gemisinin Rusya tarafından durdurulması.
Ukrayna: 3 gemimiz durduruldu, 6 askerimiz yaralandı
Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre, 3 savaş gemisinin Ruslar tarafından zorla durdurulduğu ve açılan ateş sonucunda da 6 Ukrayna askerinin yaralandığı bildirildi.
Rusya: Karasularımıza izinsiz giriş yapıldı
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamada ise Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait 3 savaş gemisinin Rusya karasularına izinsiz giriş yaptığı belirtildi.
Yaşanan olayın ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Savaş Kabinesi’ni acil olarak toplantıya çağırdı.
İlerleyen saatlerde Rusya Federal Güvenlik Servisi’nce (FSB) yapılan bir başka açıklamada Ukrayna savaş gemilerinin limanlarına döndüğü bildirildi.
4 Soru: Rusya-Ukrayna Krizi
Yaşanan olay, iki ülke arasında 2014 yılında başlayan gerginliğin devam edeceğini gösteriyor. Peki 2014 yılında kriz nasıl başladı? O günden bu yana iki ülke arasında neler yaşandı? İşte Rusya-Ukrayna krizinin anatomisi.
1. Rusya-Ukrayna ilişkileri kriz öncesinde nasıldı?
Nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini Rusların oluşturduğu Ukrayna, Rusya dışında en kalabalık Rus nüfusuna sahip ülkedir. Rusların nüfus olarak en yoğunlukta olduğu bölge ise Kırım’dır. Bunun sebebi ise Stalin’in İkinci Dünya Savaşı sırasında Kırım Tatarlarını sürgüne gönderip buraya Rusları yerleştirmesiydi.
Ukrayna, Rusya’nın Avrupa’ya olan enerji ihracında stratejik bakımından oldukça önemli bir konuma sahipti. Boru hatlarının büyük bir kısmı Ukrayna’dan geçerek Avrupa ülkelerine ulaşmaktaydı.
Rusya ile Ukrayna ilişkilerindeki ilk soğukluk, 2004 yılındaki Ukrayna seçimleri sonucunda yaşandı. Seçim sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığını Rusya’nın desteklediği Viktor Yanukoviç değil, Avrupa’nın desteklediği Viktor Yuşçenko kazandı. Bu seçim tarihe “Turuncu Devrim” olarak geçti.
Seçimlerin ardından Yuşçenko, Batı yanlısı bir politika izledi. Rusya’yı oldukça tedirgin edecek NATO üyeliğini bile gündeme getirdi. Rusya’nın tepkisi ise enerji üzerinden oldu. Ukrayna’ya sattığı doğalgaza ciddi miktarda zam yaptı.
2010 yılındaki seçimleri Yanukoviç’in kazanmasıyla birlikte iki ülke arasında buzlar erimeye başladı.
Fakat Yanukoviç, önceki hükümetin AB ile başlattığı ilişkileri de devam ettirdi. Bir yandan AB, diğer bir yandan da Rusya ile ilişkileri geliştirmek amacındaydı.
2. Kriz ne zaman ve nasıl başladı?
AB ve Rusya arasında bir süredir denge siyaseti izleyen Yanukoviç, bu durumu daha fazla sürdüremedi. 21 Kasım 2013 günü AB ile iş birliği anlaşmasını imzalamayı reddetti. Bunun üzerine ülkede protesto gösterileri düzenlendi.
Yanukoviç’in bu tavrına karşı Rusya ise doğalgazda ciddi bir indirim yaptı ve 15 milyar dolarlık dış fon açığını kapatma sözü verdi.
3. Kriz nasıl gelişim gösterdi?
Avrupa yanlısı göstericiler, çok sayıda kamu binasını ele geçirdi. Bir süre sonra başkenti de ele geçirince Yanukoviç Rusya’ya gitti.
Ülkede yapılan seçimlerde Rusya karşıtı ve AB yanlısı Petro Poroşenko cumhurbaşkanı seçildi.
4. Kırım nasıl ilhak edildi?
Rusya yanlıların güçlü olduğu Kırım, Rusya’nın desteklediği iddia edilen milis güçlerce işgal edildi. Kırım’da bulunan Sivastopol Limanı’nın Rusya için stratejik önemi büyüktü. Çünkü Rusya’nın Karadeniz Filosu burada bulunuyor. Yanukoviç, iktidara gelmesinin hemen ardından üssün 25 yıl daha Rusya’da kalmasını sağlayacak anlaşmaya imza attı. Karşılığında ise doğalgazda yüzde 30 indirim aldı.
Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde yapılan referandumda yüksek oranda Rusya’ya bağlanma yönünde oy çıktı. 17 Nisan 2014 tarihinde Putin’in de imzasıyla birlikte Kırım Rusya’ya katılmış oldu.
Rus yanlısı lidere suikast
Yakın zamanda Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti‘nin Rus yanlısı lideri Aleksandr Zaharçenko, bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Rus Dışişleri Bakanlığı, saldırının sorumlusu olarak Ukrayna’yı işaret etti.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.