5 başlık: Fransa’da neler oluyor?

Fransa’da 17 Kasım’da “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılan bir grubun başlattığı ve hızla kitleselleşen protesto gösterileri halen devam ediyor. Fransa’da meydana gelen gösteriler hakkında merak edilenleri 5 başlıkta sizler için derledik. 

1. Protestolar nasıl başladı?

Protesto gösterilerinin çıkış noktasını, Macron hükümeti tarafından akaryakıt fiyatlarına uygulanacak zam oluşturuyor.

Fransa’da Hollande’ın cumhurbaşkanlığı döneminde “İklim Enerji Katkısı” adı altında akaryakıt üzerinden vergi toplanmaya başlandı. O dönem 7 euro ile başlayan bu vergiyi Macron hükümeti, 2019 yılında 55 euroya çıkarmayı planlıyor. İşte her şey de bu keskin artışla başladı.

2. Sarı Yelekliler

Sarı yelek, Fransa’da yasal olarak her araçta bulundurulması gereken bir giysi. Akaryakıt zammından şikayetçi olan araç sahipleri, araçlarında bulundurduğu sarı yeleklerini giyinerek gösterilere katılıyor. Bu durum göstericilerin “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılmasına neden oldu.

Sarı Yelekliler hakkında analiz yapılması için henüz çok erken olmasına karşın, uzmanlar belirli saptamalar üzerinde hemfikir. Bunlardan en dikkat çekeni ise Sarı Yelekliler’in herhangi bir siyasi oluşuma bağlı olmaması saptaması.

Göstericiler arasında farklı siyasi ideolojilere mensup kişiler bulunuyor. Onları bir arada tutan tek unsur: Macron hükümetinin kemer sıkma ve “elistist” politikalarına karşıtlık.

Sarı Yelekliler: Kimlerdir, ne istiyorlar, protestoları nasıl başladı?

3. Gösterilerin bilançosu

Gösterilerin ilk 15 günlük bilançosu şu şekilde oldu: 2 kişi hayatını kaybetti, 890 kişi (158’i polis) yaralandı.

Gösterilere ülke genelinde toplam 75 kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

4. Ne istiyorlar?

Gösterilerin başlangıcında akaryakıt zammının geri alınması isteniyordu. Ancak zaman içerisinde gösterilerin yaygınlaşması sonucunda Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un istifası isteniyor. Sarı Yelekliler’in Paris Koordinatörü Thierry Paul Valette, bugün yaptığı açıklamada bunu dile getirdi.

Sarı Yelekliler’in sözcüsü Christophe Chalençon, geçtiğimiz Temmuz ayında istifa eden Genelkurmay Başkanı Pierre de Viller’in başbakanlığa getirilmesini talep etti.

Pierre de Viller, Macron hükümetinin ordu bütçesinden kısıntı yapmasına karşı çıkmış ve istifa etmişti.

5. Macron’un tepki çeken icraatleri

Macron’un iktidara gelmesinin ardından yürürlüğe soktuğu bazı uygulamalar, halkın önemli bir kesiminin tepkisini çekti. Bu uygulamalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

♦ Servet vergisinde indirime gitmesi (Zenginlerin yararına olan bu uygulama halk tarafından büyük tepki çekti. Yapılan bir araştırmaya göre Fransa’da en zengin ilk 500 kişi servetlerini son 10 yılda 3 kat arttırdı. Bu yüzden halkın önemli bir kesimi Macron için “Zenginlerin Cumhurbaşkanı” nitelendirmesini kullanıyor. )

♦ Öğrencilerin yurt yardımlarından kesinti yapması

♦ Emeklilerden alınan vergileri arttırması

♦ İşçilerin maaşlarındaki vergileri arttırması


Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın