5 Soru: Türk Akımı Projesi

Türk Akımı Projesi’nin denizden geçen kısmının tamamlanması nedeniyle 19 Kasım 2018 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla İstanbul’da tören düzenlenecek. Peki TürkAkımı Projesi nedir? Anlaşma nasıl sağlandı? Rusya’nın projedeki hedefi nedir? Hattın maliyeti ne kadar? Projenin Türkiye için artıları ve eksileri neler? İşte tüm detaylar…

1. Türk Akımı Projesi nedir?

Türk Akımı Projesi, Rus doğalgazını Türkiye’ye getiren 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir doğal gaz hattıdır. Türkiye’nin buradan yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geri kalan gazı da transit ülke olarak Avrupa’ya iletmesi düşünülüyor.

İlk etapta iç piyasada değerlendirilecek Rus gazının, talep olması halinde Avrupa’ya taşınması da düşünülüyor.

Hattın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçerken, kara uzunluğu 250 kilometre olacak.

2. Anlaşma nasıl sağlandı?

Proje, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından iki ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü görüşmede gündeme geldi.

İstanbul’da düzenlenen Enerji Zirvesi‘nde imzalar atıldı.

Hattın 2019 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

3. Rusya’nın projedeki hedefi nedir?

Rusya, doğalgazını Avrupa’ya Ukrayna aracılığıyla taşıyordu. Fakat bu ülke ile yaşanan gerginlikler sonucunda farklı alternatif arayışlarına girişildi. Türk Akımı Projesi de bu alternatif arayışlarının sonucunda ortaya çıkan bir proje. Rusya, doğalgazını Türkiye aracılığıyla Avrupa’ya iletmeyi amaçlıyor.

4. Hattın maliyeti ne kadar?

Hattın yaklaşık maliyeti 7 milyar Euro.

5. Projenin Türkiye için artıları ve eksileri neler?

Artıları; 

Projenin Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri daha da geliştireceği aşikar. Uzmanlar, iki ülke arasındaki olumlu ilişkilerin Suriye krizine ve Ortadoğu’daki istikrara katkı sağlaması bakımından önemli olduğunun altını çiziyor.

Hattın Avrupa’ya uzanmasıyla birlikte Türkiye’nin gelir elde edecek olması bir başka önemli boyut.

Türkiye, İran doğalgazına alternatif bir hattın inşasıyla birlikte, İran’a uygulanan ambargo konusunda ileri bir tarihte karşısına çıkması muhtemel olan baskıları hafifletebilecek.

Eksileri;

Uzmanlar, bu projeyle birlikte Türkiye’nin Rusya’ya olan enerji bağımlığının daha artacağına dikkat çekiyor. Bu durumun Türkiye’nin arz çeşitliliği politikasına ters düştüğü ve enerji güvenliği konusunda risk teşkil ettiği belirtiliyor. Türkiye, 2017 yılında doğalgaz ithalatının yüzde 51,93’ünü Rusya’dan yaptı.


Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın