Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en seçkin birlikleri olan Bordo Bereliler, kamuoyu tarafından en çok da merak edilen birliktir. Bordo Bereliler hakkında merak edilen soruları ve cevaplarını sizler için derledik.
1. Bordo Bereliler kimdir?
Asıl ismi Özel Kuvvetler Komutanlığı olan Bordo Bereliler, Türk Silahlı Kuvvetleri’de (TSK) çeşitli rütbelerdeki askerlerden oluşan ve iç-dış tehditlere karşı koymak için her türlü arazi ve iklim koşullarında görev yapabilecek nitelikte olan en elit birliktir. 1992 yılında görev yapmaya başlamışlardır.
2. Bordo Bereli nasıl olunur?
Bordo Bereli olmak isteyen adaylardan sağlık durumlarının iyi olması beklenir. Bordo Berelilere başvurmak için Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Subay, Astsubay veya Uzman Erbaş olarak görev yapıyor olmak en öncelikli şarttır. Bu şartı taşıyan adaylar başvurularını yaptıktan sonra Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın açmış olduğu 6 aylık bir kursa katılır. Bu kursu başarıyla tamamlayan adaylar, Bordo Berelilere katılmaya hak kazanır.
3. Eğitimleri nasıldır?
Bordo bereliler, 47 farklı ders görmekte ve eğitimleri yaklaşık 3,5 yıl sürmektedir. Bu eğitimlerden bazıları şunlardır: Hayatı idame ettirme, yüzme, atış, paraşüt, psikolojik harekat, sorgulama, dil eğitimi, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, ilk ve acil yardım, mayın ve bubi tuzakları. Ayrıca güven atışı eğitimi de yapılmaktadır. Bu konuda dünyadaki tek özel birliktir.
4. Hangi silahları kullanırlar?
Çeşitli silahlar kullanmaktadırlar. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Piyade tüfeği, Bora keskin nişancı tüfeği, RPG roket atar, biksi makineli tüfek, silah.
5. Kime bağlıdırlar?
Doğrudan Genelkurmay Başkanı’na bağlıdırlar.
Son olarak şu bilgiyi de vermek gerekir: 26 ülkenin özel kuvvetlerinin katıldığı yarışmada birinci olmuşlardır.
Operasyonlarını yurt içinde ve yurt dışında başarılı bir şekilde sürdürmektedirler.
Şemdin Sakık’ın yakalanması
Bordo Bereliler, 1998 yılında terör örgütü PKK’nın ikinci adamı olarak gösterilen Şemdin Sakık’ı 3,5 dakikalık rekor bir operasyonla Kuzey Irak’tan Türkiye’ye getirdi. Bununla ilgili 16.04.1998 tarihli Milliyet gazetesinde “Bordo Berelilere Ödül” başlıklı bir haber dikkat çekmekte.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.