5 soruda BRICS hakkında her şey

1. BRICS nedir?

BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İngilizce isimlerinin baş harflerinden meydana gelmektedir.

2. BRICS nasıl kuruldu?

Öncelikle 2001 yılında Güney Afrika’nın dışında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’i kapsayan “BRIC” kavramı ortaya atılmıştır. Bu dört ülke 2006 yılında ABD’de, 2009 yılında ise Rusya’da bir araya geldi.

İlk kapsamlı buluşma olması sebebiyle 2009 yılında Rusya’da gerçekleşen toplantı, BRIC ülkelerinin ilk zirvesi olarak bilinmektedir. Dört ülkenin de liderlerinin katıldığı toplantıda sıkı bir işbirliği yapılması yolunda karar alındı.

2010 yılında Güney Afrika’nın katılım isteği olumlu karşılandı ve resmi olarak 2011 yılında bu dört ülkenin arasına beşinci ülke olarak girdi. Böylece BRIC ismi, BRICS olarak değiştirildi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Çin’de düzenlenen BRICS zirvesine katıldı.

3. BRICS’in kuruluş amacı nedir?

Bu birliğin amacı, ekonomik ve siyasi anlamda önemli bir potansiyele sahip beş ülkenin dünya siyasetinde daha fazla söz sahibi olabilmesidir. Batı merkezli dünya siyaseti ve ekonomisine yeni bir alternatif meydana getirmek amacındadırlar.

4. BRICS ülkelerinin ekonomik potansiyeli nedir?

BRICS ülkeleri, sahip olduğu potansiyel sayesinde dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 25‘ini, dünya nüfusunun ise yüzde 42‘sini oluşturmaktadır. Dünyadaki maden rezervlerinin ise yüzde 60‘ına sahip durumdadır.

2013 yılında ABD ve Avrupa ülkelerinin kontrolü altında bulunan IMF ve Dünya Bankası’na karşı, kendi finans kuruluşlarını kurma kararı aldılar.

5. Türkiye’nin BRIC ülkeleri ile ilişkileri ne durumdadır?

Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik konusu son yıllarda oldukça konuşulan bir durum. Özellikle Avrupa Birliği ve ABD ile gerginleşen ilişkilerin ardından Türkiye, üyelik için çok daha ciddi adımlar atmaya başladı. Son olarak Johannesburg’da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılım isteğini net olarak ifade etti ve BRICS’in artık “BRICST” oması gerektiğini söyledi. Erdoğan, özellikle Çin’in buna çok olumlu yaklaştığını da sözlerine ekledi.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın