Kore Savaşı ne zaman oldu? Türkiye hangi taraftaydı?

Kore Savaşı ne zaman oldu? Kore Savaşı’nın nedeni nedir? Kore Savaşı’nda Türkiye hangi taraftaydı? Türkiye, Kore Savaşı’na neden katıldı? İşte Kore Savaşı hakkında merak edilenler…

Kore Savaşı ne zaman oldu?

1950 yılında Kuzey Kore, belirlenen 38. enlem sınırını aşarak Güney Kore’ye saldırdı. Böylece, yaklaşık 3 yıl sürecek savaş başlamış oldu. 38. enlem, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yapılan anlaşma sonucunda iki ülke arasında sınır olarak kabul edilmişti.

Kore Savaşı’nın nedeni nedir?

İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesiyle birlikte Kore, Japonya’nın hakimiyetinden çıkarak ikiye bölündü: Bir tarafta Sovyetler Birliği’nin hakim olduğu Kuzey Kore, diğer tarafta ise ABD’nin hakim olduğu Güney Kore. ABD ile Sovyetler Birliği arasında yapılan anlaşma doğrultusunda böyle bir karar alınmıştı. Fakat ülkenin geleceği konusunda belirsizlik vardı. İki taraf arasındaki sınır 38. enlem olmuştu.

Kore Savaşı ne kadar sürdü?

1950 yılında Kuzey Kore’nin saldırısıyla başlayan savaş, 1953 yılının Temmuz ayında yapılan ateşkes anlaşmasına kadar sürmüştür.

Kore Savaşı nasıl gelişti?

Savaşın başlaması üzerine ABD, hemen harekete geçti ve Sovyetler Birliği’nin Birleşmiş Milletler’i (BM) boykot etmesinden de faydalanarak konuyu BM’nin gündemine getirdi. Böylece, BM Güvenlik Konseyi’nde Sovyetler Birliği’nin vetosu işlemedi ve ABD istediği gibi karar çıkarttı. Konsey, 27 Haziran 1950’de aldığı karar ile barışı korumak için BM üyelerini Güney Kore’ye yardıma çağırıyordu. BM gücüne, 16 devlet asker gönderdiyse de ağırlık yine de ABD (%50)  ve Güney Kore (%40) kuvvetlerinden oluşmaktaydı. Kore’ye gelen BM birlikleri, kısa bir süre içinde Kuzey Kore birliklerini geri çekilmek zorunda bıraktı.

Savaşın en önemli gelişmesi, ABD komutasındaki BM güçlerinin Çin’in tüm uyarılarına karşın 38. paraleli geçerek Çin sınırına yaklaşmasıydı. Bu durum Çin’in de savaşa girmesine neden oldu. Sonuç olarak BM birlikleri 38. paralelin gerisine çekilmek zorunda kaldı.

Türkiye Kore Savaşı’na neden katıldı?

Türkiye, Sovyetler Birliği’ni bir tehdit olarak görmeye başladıktan sonra Batı Bloku’nda yer almak için çabaladı. Bunun en önemli adımı ise NATO üyeliğiydi. NATO üyeliğinin “Sovyet tehlikesine” karşı önemli bir kalkan olacağı düşünülüyordu. Fakat birkaç kez başvuru yaptıysa da bir türlü üyeliğe alınmadı.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin çağrısı üzerine Kore’ye 25 Temmuz 1950’de 4.500 kişilik bir kuvvet gönderdi. Türk askerleri burada önemli başarılar elde etti. Bu başarı, Türkiye’nin NATO üyeliğine itiraz eden ülkelerin fikirlerinin değişmesini sağlamış ve Türkiye, kısa bir süre içinde NATO üyesi olmuştur.

[ilgiliMakale icerik_id=”2039″]

Yorumlar

Bir yanıt yazın