Uzun bir süredir merakla beklenen yerli otomobil TOGG, geçtiğimiz gün düzenlenen lansmanla görücüye çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı lansmanda, yerli otomobil büyük beğeni topladı. Bu çalışmamızda yerli otomobil hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
1. YERLİ OTOMOBİLİN FİYATI NE KADAR OLACAK?
Yerli otomobilin fiyatının ne kadar olacağı en çok merak edilen soruların başında geliyor. Bu konuda net bir rakam belirlenmiş değil.
Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, CNN Türk’te Hakan Çelik’e verdiği röportajda, iki yıl sonra piyasaya çıkacak otomobil için şimdiden fiyat vermenin doğru olmadığını söyledi. Rekabetçi bir otomobil olmak durumunda olduğunu vurgulayan Karakaş, “Bu şu anlama geliyor: Böyle bir otomobil bugün piyasada pazar payı almak isteseydi kimden pazar payı alırdı diye bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
2. YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ NELER?
- Elektrikli yerli otomobil, 500 metre menzile sahip olacak ve 30 dakikanın altında hızlı şarj özelliğiyle yüzde 80 doluluğa ulaşabilecek.
- 200 ve 400 beygir gücüne sahip iki alternatifi mevcut olacak.
- Otonom sürüş teknolojisine sahip olacak.
- 0 emisyonlu araç, bu bakımdan çevreci özelliğe sahip.
- Araçta holografik asistan olacak. Bu teknoloji, dünyada ilk kez bir otomobilde kullanılacak.
- Yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak.
3. YERLİLİK ORANI NEDİR?
Otomobilin prototiplerinin İtalya’da Pininfarina ile beraber üretildiğini belirten Karakaş, aracın yerlilik oranı hakkında yaptığı açıklamada, ilk model için yüzde 50 sözü verdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: “İkinci ve üçüncü modellerde yüzde 68’e çıkaracağız dedik. İmalata başladıktan üç yıl sonra ise yüzde 68.8 oranına geleceğiz.”
4. NEREDE ÜRETİLECEK?
Yerli otomobilin üretim merkezi olarak Bursa’nın Gemlik ilçesi seçildi. Burada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait yaklaşık 4 milyon metrekarelik alana kurulacak fabrikada üretim yapılacak. Tesiste 4 bin 323 kişinin istihdam edileceği bildirildi.
2020 yılında temeli atılacak olan fabrikanın, 2021’de tamamlanması ve 2022’de de üretime geçmesi planlanıyor. Otomobiller için devletin verdiği 30 bin araçlık alım garantisi mevcut.
5. PROJE NASIL BAŞLADI?
Yerli otomobil projesi, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘beş babayiğit’ olarak nitelendirdiği Anadolu Grubu, Zorlu Holding, BMC, Turkcell Grubu ve Kıraça Holding arasında imzalanan protokolle hayata geçirildi. Daha sonra bu projeye TOBB da ortak oldu.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 100 ADET ÖN SİPARİŞ
Yerli aracın tanıtımının yapılmasından sonra ön siparişler de gelmeye başladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilk etapta 100 adet ön sipariş verdiklerini duyurdu.
EGM: HALKIN HUZURU VE GÜVENİ İÇİN KULLANMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise “Kendimize inandığımızda ve kendimize güvendiğimizde aşamayacağımız engel yoktur. Türkiye’nin otomobili hayırlı uğurlu olsun. Halkın huzur ve güveni için kullanmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.