Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmen geçiş yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni sizler için 5 maddede derledik. İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi:
1. Yeni sistemle birlikte yürütme yetkisi cumhurbaşkanında olacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atama ve görevlerinden alma yetkisi tamamen cumhurbaşkanının elinde olacak.
2. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkartabilecek. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyecek konular ise şunlardır: Temel hak ve özgürlükler, kanunla düzenlenmesi öngörülen konular ve kanunda açık bir şekilde düzenlenen konular. Eğer TBMM’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilgili bir kanun çıkartılırsa, artık Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi geçerli olmayacak.
3. Cumhurbaşkanının yurt dışına çıkması halinde yerine bir cumhurbaşkanı yardımcısı vekalet edecek. Eskiden cumhurbaşkanının yerine meclis başkanı vekalet ediyordu.
4. Yeni sistemde 15 bakanlık kuruldu. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı.
5. Yeni sistemle birlikte cumhurbaşkanına bağlı 9 kurul yer alacak. Bu kurullar şunlar: Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu.
6. Yeni sistemde başbakanlık makamı olmadığı için daha önce başbakanlığa bağlı müsteşarlıklar cumhurbaşkanlığına bağlı hale getirilecek. Başkanlık adı verilen bu kurumlar şunlar: Milli İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Strateji Bütçe Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.