Türkiye, Rusya ile S-400 anlaşmasını imzaladığı günden beri ABD’den ardı ardına açıklamalar gelmekte. Son olarak ise ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Tine Kaidanow, ABD ile Türkiye arasında Patriot füze savunma sisteminin satışı konusunda görüşmeler yapıldığını açıkladı. Peki S-400 ile Partiot arasındaki farklar neler?
1. S-400 füze savunma sistemi nedir?
S-400, her türlü hava aracını imha etmek için geliştirilmiş, Rusya’nın ürettiği dördüncü nesil savunma sistemidir. Rus ordusunda ilk olarak 2007 yılında kullanılmaya başlandı.
2. Patriot füze savunma sistemi nedir?
Patriot, ABD’li Raytheon şirketi tarafından üretilen ve 1982 yılında ABD ordusunun envanterine giren bir hava savunma sistemidir. 1991 yılındaki Körfez Savaşı’nda ilk kez kullanıldı.
3. S-400 ve Patriot’un özellikleri nelerdir?
S-400’ün menzili 200 km iken, Patriot’un menzili 160 km.
S-400’ün balisik füze tespiti ve vuruş mesafesi 60 km iken, Patriot’un 45 km.
S-400’ün radar tespit mesafesi 600 km iken, Patriot’un 150 km.
S-400’ün hazırlık süresi 5 dakikayken, Patriot’un 30 dakika.
4. S-400’ü hangi ülkeler kullanıyor?
S-400’ü şu anda aktif olarak kullanan sadece Rusya’dır. Fakat yakın zamanda Çin’e teslimat yapılacak.
5. Patriot’u hangi ülkeler kullanıyor?
Patriot füze savunma sistemini kullanan ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: ABD, Almanya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Bahreyn, Mısır, Ürdün.
Özellikle şu sıralar devam etmekte olan Yemen İç Savaşı’nda Patriotlar, Suudi Arabistan tarafından aktif olarak kullanılmakta. Yemen’de Husiler tarafından Suudi Arabistan’a atılan balistik füzeler, Patriotlar tarafından başarıyla imha edildi.
6. S-400 Anlaşmasının detayları nedir?
Türkiye, S-400 hava savunma sistemini kullanan ilk NATO ülkesi olacak. Sistemin Türkiye’ye toplam maliyeti 2,5 milyar dolar. Rusya, sistemin konuşlanacağı yer konusunda Türkiye’ye herhangi bir kısıtlamada bulunmuyor.
7. Türkiye, neden S-400 satın aldı?
Türkiye, Suriye’de meydana gelen iç savaşın ardından kendisine ait etkili bir hava savunma sistemi kurmaya karar verdi. İlk olarak Çin’le bu yönde bir anlaşma yapılmışsa da özellikle NATO ve ABD’den gelen tepkiler üzerine anlaşma iptal edilmişti.
Çin’le anlaşmanın iptal edilmesi üzerine NATO müttefiklerine yönelen Türkiye, müttefiklerinden iyi bir teklif alamadı. Bunun sonucunda da Rusya ile S-400 için anlaşma yapıldı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.