8 başlıkta Venezuela hakkında bilmeniz gerekenler

Son zamanlarda yaşadığı büyük ekonomik krizle ve ABD ile yaşadığı gerilimle gündeme gelen Venezuela hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

1. Ülkenin kurtarıcısı: Simon Bolivar

Güney Amerika’da yer alan Venezuela’nın resmi adı, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti‘dir. Simon Bolivar, Latin Amerika ülkelerinin ve Venezuela’nın kurtarıcısı olarak anılmaktadır. İspanya sömürgesine son veren hareketin lideri olan Bolivar, 1821 yılında Venezuela, Panama, Kolombiya ve Ekvador’u içine alan “Büyük Kolombiya Cumhuriyeti”ni kurdu. En büyük hayali ise birleşik bir Latin Amerika Devleti kurmaktı.

2. Demokrasiye geçişi

Bolivar’ın ölümünün ardından “Büyük Kolombiya Cumhuriyeti”dağıldı. Bu tarihten sonra Venezuela’da uzun bir süre diktatörlükler ve karmaşa hakim oldu. Ülkenin demokrasiye geçisi 1958 yılında gerçekleşti.

3. Hugo Chavez

Venezuela’nın yakın siyasi tarihinin şüphesiz en önemli ismi Hugo Chavez‘dir. Venezuela Kara Kuvvetleri’nde subay olarak görev yapan Chavez, askeri darbe girişiminde bulunduğu gerekçesiyle hapse atışmıştı. Hapisten çıktıktan sonra 1998 yılındaki seçimlere katıldı ve Venezuela Devlet Başkanı seçildi. Yönetime gelmesiyle birlikte büyük bir reform hareketine girişti. Yeni bir anayasa yürürlüğe koydu, meclis sistemini değiştirdi, toprak reformunu yürürlüğe koydu, birtakım kamulaştırmalar yaptı. Venezuela’nın yakın siyasi tarihini şekillendiren önemli değişikler yapmıştı. 2013 yılında ölümünün ardından yerine Nicolas Maduro geldi.

4. Para birimi

Venezuela’da uzun yıllar boyunca “Güçlü Bolivar” para birimi kullanılmıştı. Fakat 2018 yılında yapılan değişiklikle paradan beş sıfır atılarak yeni para birimi “Egemen Bolivar“a geçildi. Şüphesiz bundaki en büyük amaç, ülkedeki hiperenflasyonu engellemekti.

5. Enflasyon

Ülke, son yıllarda hiperenflasyon sorunu ile karşı karşıya kalmış durumda. Venezuela Merkez Bankası 2015 yılından beri enflasyon rakamlarını yayınlamazken, Muhalefetin ağırlıkta olduğu Ulusal Meclis tarafından yapılan araştırmaya göre, yıllık enflasyon yüzde 1.3000.000 seviyesine ulaştı.

Venezuela hükümetinin enflasyon karşısında daha fazla para basmayı tercih etmesi, işleri daha da kötüleştirdi.

Halkın temel ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çektiği Venezuela’da, her dört kişiden birinde kilo kaybı görülmekte. Yaklaşık 3 milyon kişi Venezuela’dan ayrıldı.

6. Petrol rezervleri

Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) verilerine göre, dünyada en çok kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 302 milyar 81 milyon varil kanıtlanmış petrol rezervine sahip. Bu sonuca göre dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 24.9’una sahip durumda.

Ülkenin günlük petrol üretimi yaklaşık 2 milyon varil. Bunun 741 bin varilini ise ABD’ye satmakta.

7. Dini

Venezuela halkının yüzde 96’sı Katolik Hristiyanken, yüzde 2’si Protestan mezheplerine mensup.

8. Askeri gücü

Ülkelerin askeri gücüne dair verileri toplayan Global Firepower tarafından açıklanan verilere göre, dünyanın en güçlü orduları sıralamasında 136 ülke arasında 46. sırada yer alıyor.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın