Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin Kıbrıs’taki sondaj çalışmalarını gerekçe göstererek yaptırım kararı aldı.
DW Türkçe’nin haberine göre, Brüksel’de gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi’nde alınan kararda, Türkiye’nin Kıbrıs’taki sondaj çalışmalarının “uluslararası hukuka aykırı” olduğu öne sürüldü.
Haberde, yaptırımların, AB’den aktarılan kaynaklarda kesinti ve AB ile Türkiye arasındaki “Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması” müzakerelerinin durdurulmasını kapsadığı belirtildi.
Öte yandan karar metninde “Türkiye’nin yapılan çağrılara karşın faaliyetlerine son vermemesinden dolayı üzüntü duyulduğu” ifade edildi.
Habere göre, Avrupa Yatırım Bankası’ndan, Türkiye’ye sağlanan kredi desteğinin de gözden geçirilmesi isteniyor.
Türkiye’nin en önemli ekonomi ve ticaret partneri olan AB’nin başlattığı yaptırımların, Türkiye ekonomisini etkileyebileceği yorumları yapılıyor.
Türkiye ile AB arasında son yıllarda çeşitli konularda yaşanan gerilim neticesinde Türkiye’nin Avrupa Yatırım Bankası’na yaptığı kredi taleplerinin bir bölümü geri çevrilmişti.
Türkiye ile AB arasında yapılması düşünülen Havacılık Anlaşması ile yeni uçuş rotaları öngörülüyordu.
Haberde, AB üyesi ülkelerin, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerini sürdürmesi halinde ek yaptırımları da öngörülebileceği belirtildi.
Karar öncesi Çavuşoğlu ile Mogherini görüşmüştü
AB’nin yaptırım kararı öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.
Türkiye, daha önce çeşitli yetkililer aracılığıyla yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka uygun bir şekilde ve kendi kıta sahanlığı içinde sondaj çalışmaları yaptığını söylemişti.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.