ABD ile Venezuela arasındaki krizin anatomisi

ABD Başkanı Donald Trump, kendisini geçici başkan olarak ilan eden Venezuela muhalefet lideri ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio’yu Venezuela’nın geçici başkanı olarak tanıdı. Bu olayın ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ilan etti. 

Muhalefet lideri ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio‘nun çağrısıyla başlayan Maduro karşıtı gösteriler devam ediyor.

Muhalefetin gösterilerine karşılık Maduro destekçileri de Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplandı. Maduro, burada yaptığı konuşmada ABD ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ve ABD’li diplomatların 72 saat içinde terk edeceklerini duyurdu.

23 Ocak’ın anlamı 

23 Ocak gününün Venezuela tarihi açısından da ayrı bir önemi var.  Çünkü 23 Ocak 1958‘de Venezuela’nın son diktatörü olarak bilinen Marcos Perez Jimenez devrilmişti.

ABD: Tüm seçenekler masada

CNN International’ın haberine göre, Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada Venezuela’ya yönelik yaptırımlar dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maduro’nın görevini bırakması ve demokrasinin tesisi için ordunun destek vermesi çağrısında bulundu.

5 başlık: Venezuela’da neler oldu?

Venezuela’da uzun bir süredir iktidar yanlıları ile muhalefet arasında gerginlik hakim.

1. Darbe girişimleri

Venezuela, bundan kısa bir süre önce darbe tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ulusal Muhafız Birliği’ne mensup bir grup askerin başlattığı darbe girişimi, düzenlenen operasyon sonucunda engellenmişti. Öte yandan bu ülkedeki ilk darbe girişimi değildi. 2017 yılında da bir darbe girişiminde bulunulmuştu.

2017 yılında darbe girişiminde bulunduğu için gözaltına alınan askerler.

2. Petrol fiyatlarının düşmesi

Venezela’nın ekonomik göstergeleri son yıllarda oldukça kötü durumda. Ülke gelirlerinin yaklaşık yüzde 95’ini petrolden sağlanan gelir oluşturuyor. 2014 yılında petrol fiyatlarının düşmesi, Venezuela ekonomisini olumsuz etkiledi.

3. Kontrolden çıkan enflasyon

Venezuela, yıllık enflasyon oranı bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. 2015 yılında Venezuela Merkez Bankası, enflasyon rakamlarını yayınlamamaya karar verdi. Fakat muhalefet tarafından açıklanan rakamlara göre, enflasyon oranı yüzde 16 binlere kadar çıktı.

Enflasyonu engellemek için çözüm yolu olarak para basımı tercih edilince, durum çok daha kötüleşti.

4. Düşen sosyal yardımlar

Ülkede, Hugo Chavez’in yönetime geldiği günden itibaren büyük bir sosyal yardım kampanyası başlatıldı. Petrolden elde edilen gelir, yoksullara dağıtıldı. Yoksullar için iki milyon ev inşa edildi.

Fakat petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle gelirlerde meydana gelen azalma, sosyal yardımlarda kesintiye gidilmesine neden oldu.

5. İki farklı meclis

Ülkede iki tane meclis bulunuyor: Maduro yanlılarının ağırlıkta olduğu Kurucu Meclis ve muhalefetin ağırlıkta olduğu Ulusal Meclis.

Kurucu Meclis, 2017 yılında yeni anayasanın hazırlanması için Maduro tarafından oluşturuldu. Muhalefet, Ulusal Meclis’in yetkilerini elinden alan bu uygulamaya karşı çıktı.

3 soruda Venezuela krizi


Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın