Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran’dan petrol alan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi İran yaptırımlarından muaf tutmaya son vereceğini açıkladı.
ABD‘nin muafiyetleri kaldıracağını açıklamasının ardından ham petrolün fiyatı yüzde 3,3 yükselerek 74 dolar oldu. Uzmanlar, fiyatların daha da yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Ham petrolün varil fiyatı yüzde 3,3 yükselerek 74 dolar oldu. böylece petrol fiyatları Kasım 2018’den beri en yüksek seviyesine çıktı. Böylece petrol fiyatları 2019 yılının en yüksek seviyesine çıkmış oldu.
İran petrolleri ithalatı konusunda geçici muafiyet tanınan ülkeler şunlardı: Türkiye, İtalya, Çin, Hindistan, Japonya, Tayvan, Yunanistan ve Güney Kore.
“İRAN’IN AÇIĞINI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE KAPATACAK”
ABD, İran’dan petrol ithalatını kesecek ülkeler için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) işaret etti. Petrol arzında yaşanacak açığın, Suudi Arabistan ve BAE tarafından karşılanabileceği öngörülüyor.
Uzmanlar ise petrol arzında yaşanacak açığın Körfez ülkeleri tarafından karşılanamayacağı yorumunu yapmakta.
SUUDİ ARABİSTAN: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
ABD’nin açıklamasına karşılık olarak Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İbrahim Al-Assaf, petrol muafiyetlerinin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: DAYATMALARI KABUL ETMİYORUZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tek tarafları yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz.” dedi.
Türkiye, yıllık ham petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini İran’dan karşılıyor.
Geçtiğimiz Kasım ayında NTV canlı yayınına bağlanan İran Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Serhan Afacan şu yorumu yapmıştı:
“İran Türkiye için ham petrol bakımından en önemli kaynak. Tüpraş, İran’ın ham petrolünü rafine etmek için kurulmuş ve çok ciddi bir altyapısı olan şirket. Türkiye İran’dan aldığı ham petrolü başka bir yerden alamaz. Çünkü teknolojisini oraya doğru odaklamış durumda. Dolayısıyla Türkiye bundan vazgeçmek istemeyecektir.”
ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 22 Nisan 2019
MUAFİYETLERİN KALDIRILMASINA AB’DEN TEPKİ
ABD’nin kararına karşı bir tepki de Avrupa Birliği’nden geldi. ABD’nin kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirten Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, bunun İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için yürütülen çabalara da zarar vereceğini söyledi.
NELER OLMUŞTU?
ABD Başkanı Donald Trump, 2018’in Mayıs ayında İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerden çekildiğini açıklamış; ardından da İran’a yönelik yeni ambargo paketini yürürlüğe sokmuştu.
5 Kasım 2018 itibarıyla yaptırımlar yürürlüğe girerken, Türkiye’nin de dahil olduğu 8 ülkeye geçici olarak bir muafiyet tanındı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.