ABD, Suriye’den çekileceğini duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Suriye’deki varlığımızın tek nedeni DAEŞ’ti ve DAEŞ’i yendik” dedi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders ise “DAEŞ’le mücadelenin yeni evresine girmekle birlikte ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık” dedi.
Öte yandan ABD Dışişleri personelinin 24 saat içinde Suriye’den tahliye edileceği duyuruldu. Yaklaşık 2 bin civarındaki ABD askerinin ise 60 ile 100 gün içerisinde Suriye’den çekilmesi planlanıyor.
ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi konusu, daha önce de gündeme gelmişti. Geçtiğimiz Mart ayında ABD Başkanı Donald Trump, askerlerin Suriye’den tahliye edileceğini duyurmuş, ancak Pentagon bunun söz konusu olmadığını söylemişti.
Kararının anlamı ne?
Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Habetürk TV’de katıldığı bir programda ABD’nin Suriye’den çekilme kararını değerlendirdi. İşte Abdullah Ağar’ın açıklamaları:
“Çekilmeyle ilgili sahada bir görüntü yok. 60 ile 100 gün arasında askerlerin çekileceğine dair bir taahhüt var. ABD, daha önce Menbiç başta olmak üzere bize pek çok taahhütte bulunmuştu. Ama bunları yerine getirmedi. Yerine getirmemekle beraber tam anlamıyla bir zaman kazanma ve oyalama sürecine dönüşmüştü.
Karamsar bir tablo çizmektense sahadaki fotoğrafı iyi okumak gerektiğini düşünüyorum. Çekilme bizim lehimize de sonuçlanmayabilir. Çünkü ABD, Hacin bölgesine düzenlediği operasyonlardan sonra yeni bir evreye girmiş olabilir. Yeni bir evreden kastım şu: 2011 yılında Suriye’deki iç savaş başladı, Irak’taki vekaletler savaşı başladı ve DAEŞ ortaya çıktı. Şimdi konsantrasyonu başka alanlara kayıyor olabilir. Oyalama taktiği olabilir.
Vekaletler savaşında liderler seviyesinde birtakım psikolojik harekat, kamu diplomasisi, aldatma, şaşırtma, zaman kazanma ve oyalama metotları kullanılıyor.
Öte taraftan ‘DAEŞ bitti’ cümlesi de çok doğru bir cümle değil. İngiltere hemen bir açıklama yaptı ve ‘Biz DAEŞ’in bittiğine inanmıyoruz’ dedi. DAEŞ mikrolaştı ve strateji değiştirdi. Şu an Musul’da DAEŞ’in geri dönmesiyle ilgili çok iddialı cümleler üretiliyor. İyi okumak gerekir ve tuzağa düşmemek gerekir.
Taktik alanlardan mı çekiliyor ve bunlara üsler de dahil mi? Bunlarla ilgili bir şey yok. Ortaya çıkacak konjonktür Türkiye’nin ne kadar lehine ne kadar aleyhine olacak? YPG/PKK bu süreçte nasıl bir terör stratejisi üretecek? Bu terör stratejisi, Suriye rejimine eklemlendiğinde Irak’taki gibi federasyon/konfederasyon gibi bir sonuç mu üretecek?”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.