ABD, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya aldı

ABD, Rusya’dan S-400 satın alınmasını gerekçe göstererek, Türkiye’nin F-35 programında kalmasının ‘imkansız’ olduğunu açıkladı. 

S-400’lerin Türkiye’ye teslimatının ardından Beyaz Saray’dan F-35’lere ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programındaki katılımını imkansız kılmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

F-35 savaş uçakları ile bu uçaklar hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacağı iddia edilen S-400’lerin bir arada bulunamayacağı kaydedilen açıklamada, “ABD, Türkiye ile birlikte meşru hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için aktif bir şekilde çalışmaktadır” denildi.  

Açıklamada, Türkiye’nin 65 yılı aşkın bir süredir NATO’nun güvenilir ve köklü bir ortağı olduğu vurgulanırken, “S-400’lerin alınması NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzak durma konusunda birbirlerine verdiği söze zarar vermektedir” ifadelerine yer verildi. 

Bu durumun Türkiye’nin NATO ittifakı içinde birlikte çalışabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacağı belirtilirken, ABD’nin halen Türkiye ile olan stratejik ilişkisine büyük değer verdiği kaydedildi. 

Açıklamanın sonunda “Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklı kısıtlamaları akılda tutarak Türkiye ile kapsamlı bir şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz” denildi. 

PENTAGON: TÜRKİYE’NİN F-35 PROGRAMINA KATILIMINI ASKIYA ALIYORUZ

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. 

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz” denildi. 

‘TÜRKİYE’NİN 9 MİLYAR DOLARLIK KAYBI OLACAK’

Açıklamada, Türkiye’nin bu karar sonucunda F-35 programıyla bağlantılı yaklaşık 9 milyar dolarlık bir kaybı olacağı belirtildi.

S-400’LERİN TESLİMATI 12 TEMMUZ’DA BAŞLAMIŞTI 

S-400’lerin Türkiye’ye teslimatı, 12 Temmuz günü başlamış ve ilk uçak Ankara’da bulunan Mürted Hava Üssü’ne iniş yapmıştı. 

s-400
Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

S-400’ler için teslimatın başlamasının ardından ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper tarafından yapılan açıklamada “F-35’ler ilgili pozisyonumuz değişmedi” ifadeleri kullanılmıştı.

AKAR: S-400 ALIMI BİR TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK

Bu açıklamanın ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Esper arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hulusi Akar’ın Esper ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında bulunduğunu, bu çerçevede S-400 hava savunma sistemi alımının bir tercih değil zorunluluk olduğunu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerin de sürdüğünü ilettiği aktarıldı.

TÜRKİYE, F-35 PROJESİNİN 9 ÜRETİCİ ORTAĞINDAN BİRİ

F-35 projesine 1999 yılında katılan Türkiye, aynı zamanda projenin 9 üreci ortağından biri konumunda bulunuyordu. 

F-35’lerin üretiminde ASELSAN, TUSAŞ TAI ve ROKETSAN TUBİTAK gibi Türkiye’nin önde gelen savunma şirketleri önemli bir konumda bulunuyordu.

TÜRKİYE 116 ADET SİPARİŞ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, 116 adet F-35 siparişi vermişti.

Erdoğan, şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapıldığını söylemişti. 

ABD’nin F-35’lere yönelik kararından önce ilk uçağın Kasım 2019’da Türkiye’ye teslim edilmesi öngörülüyordu. 

S-400 teslimatı sonrası Trump’tan ilk açıklama: Türkiye daha fazla F-35 alamayacak

Erdoğan: F-35’leri vermemek dostluğa ve ortaklığa yakışmaz

Erdoğan’dan F-35 açıklaması: Ortak üreticiyiz, 116 adet alacağız

ABD, Türk pilotların F-35 eğitimini durdurdu

F-35 savaş uçakları: Özellikleri neler? Türkiye’ye ne zaman teslim edilecek?


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın