Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden olan Abdurrahim Karakoç kimdir? Abdurrahim Karakoç’un eserleri nelerdir? Abdurrahim Karakoç’un hayatı ve eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Abdurrahim Karakoç kimdir?
Abdurrahim Karakoç, 7 Nisan 1932 tarihinde Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladı. Ailesindeki birçok kişinin şiire olan ilgisi kendisine de daha küçük yaşta geçmişti.
İlkokulu tamamlamıştı, ancak kısıtlı imkanlardan dolayı öğrenimini sürdüremedi. Bir süre marangozluk yaptı. Bu sırada kendi kendini geliştirmeye başladı, okumayı bir an olsun bırakmadı.
Gençlik yıllarında çok sayıda şiir yazdı. Fakat bunları beğenmediği için yaktı. Bunda biraz da askerliği sırasında yakalanmış olduğu hastalığın vermiş olduğu olumsuz ruh halinin de etkisi olmuştu. 1958 yılında belediyede muhasebeci olarak çalışmaya başladı ve 1982 yılında emekli olana kadar bu görevini sürdürdü.
Şiirleri; Bizim Ocak, Devlet, Töre, Yeni Düşünce ve Yeni Hafta gibi mecralarda yayımlandı. 1964 yılında ‘Hasan’a Mektuplar‘ isimli şiir kitabı yayınlandı. 2000 yılından itibaren ise ‘Akit‘ gazetesinde yazmaya başladı. Hece ölçüsünü kullanan Karakoç, temiz Türkçesiyle Türk edebiyatının önemli şairleri arasında yerini aldı. Doç Dr. Mehmet Önal, Karakoç için şunu söylemektedir: “Benim asıl hayret ettiğim şey duyarak, işiterek öğrendiği bazı bilgiler bizim kitabi bilgilerden sağlamdı.”
Abdurrahim Karakoç, bir dönem siyasete girerek Büyük Birlik Partisi‘nin kuruluşunda yer aldı. Doç Dr. Mehmet Önal, onun siyasetinin temelinde İslam ve Türklük olduğunu ifade etmiştir.
Abdurrahim Karakoç’un çok sayıda şiiri bestelenmiştir. Bunlardan en dikkat çekeni ise Musa Eroğlu tarafından beslenen ‘Mihriban‘ adlı şiiri oldu. Abdurrahim Karakoç, 2012 yılında Ankara’da hayatını kaybetti.
NOT: Doç. Dr. Mehmet Önal’ın açıklamaları Yirmidört TV ekranlarında yayınlanan ‘Keşke Olmasaydı’ belgeselinden alınmıştır.
Abdurrahim Karakoç’un eserleri
- Hasan’a Mektuplar
- Eli Kulakta
- Vur Emri
- Kan Yazısı
- Beşinci Mevsim
- Yasaklı Rüyalar
- Parmak İzi
- Yağmur Yerden Yağar
- Anadolu’da Bahar
- Mihriban
- Suları Islatamadım
- Dosta Doğru, Akıl Karaya Vurdu
- Gökçekimi
- Gedanlık 1
- Gerdanlık 2
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.