İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedine halen ulaşılamadı. Cinayet konusunda yürütülen soruşturma halen devam ediyor. Peki Cemal Kaşıkçı cinayeti nasıl oldu? Cinayetin gerçekleştiği 2 Ekim’den bu yana neler yaşandı? İşte Cemal Kaşıkçı cinayetinin adım adım perde arkası.
28 Eylül 2018: Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemlerini yapmak için İstanbul’da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na geldi. Konsolosluk yetkilileri Kaşıkçı’ya evraklarının bir hafta sonra hazır olacağını söyledi.
2 Ekim 2018: Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdi. Kaşıkçı’nın uzun bir süre dışarı çıkmaması üzerine onu bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz, Yasin Aktay ve Türk Arap Derneği’ne durumu bildirdi.
4 Ekim 2018: Olayın duyulması üzerine Suudi Arabistan Başkonsolosluğu Twitter’dan açıklama yaptı. Açıklamada, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasından çıktığı belirtildi.
6 Ekim 2018: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Emniyet kaynaklarınca, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra hiç çıkmadığı yayınlanan görüntülerle teyit edildi.
Ayrıca 15 Suudi vatandaşın İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan giriş ve çıkışları tespit edildi.
7 Ekim 2018: Suudi Arabistan, yaptığı açıklamada suçlamaları bir kez daha reddederek Reuters muhabirlerine konsolosluk binasını açtı.
15 Ekim 2018: Türk polisi, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda yaklaşık 9 saat süren araştırma yaptı.
Bu sırada Reuters, Türk polisinde Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin ses kayıtlarının olduğunu iddia etti.
20 Ekim 2018: Suudi Arabistan’dan cinayete ilişkin ilk itiraf geldi. Suudi Arsabistan, Kaşıkçı’nın yaşanan “arbede” sonucunda öldüğünü açıkladı.
23 Ekim 2018: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair detaylı açıklamalarda bulundu.
24 Ekim 2018: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, veliaht prens Muhammed Bin Selman’la telefonda bir görüşme gerçekleştirdi.
27 Ekim 2018: Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, cinayete karışanların ülkesinde yargılanacağını söyledi.
29 Ekim 2018: Suudi Arabistan Başsavcısı Ma’cib, Türkiye’ye gelerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’la görüştü. Hemen ertesi gün ikinci bir görüşme daha yapıldı.
30 Ekim 2018: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın önceden planlı bir şekilde konsolosluk binasında boğularak öldürüldüğünü açıkladı.
8 Kasım 2018: Birleşmiş Milletler (BM), cinayetin aydınlatılması için yürütülen soruşturmaları yakından izlediğini ve atılacak adımların değerlendirileceğini açıkladı.
15 Kasım 2018: Suudi Arabistan’dan üçüncü bir itiraf geldi. Cesedin konsoloslukta parçalandığını kabul eden Suudi Arabistan, cesedin daha sonra yerel işbirlikçiye teslim edildiğini açıkladı.
Suudi Arabistan Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada suikast timinde kriminal uzmanın da yer aldığını belirtildi.
Cemal Kaşıkçı kimdir? Cemal Kaşıkçı olayı nedir?
New York Times Cemal Kaşıkçı cinayetinin detaylarını anlattı
ABD’de de günlerdir konuşulan Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili New York Times gazetesi internet sitesinde ayrıntılı bir video yayınladı. Videoda suikast timinin Kaşıkçı’ya nasıl tuzak kurduğu anlatılıyor.
New York Times’ın cinayete ilişkin verdiği bilgiler şu şekilde:
“15 kişilerdi. Çoğu gecenin geç bir vaktinde geldi. Tuzak kurdular ve hedeflerinin gelmesini beklediler. Ve hedefleri Cemal Kaşıkçı’ydı. Suudi Arabistan yönetimini ve genç veliaht prensi eleştiren öncü isimlerden biriydi.
New York Times olarak haftalar süren araştırma sonucunda kanıtlar birleştirilerek olay günü yaşananları bir araya getirdik. Bu kronoloji Suudi yetkililerce özenle seçilen bir suikast timinin gaddarca ve etkili bir şekilde hareket ettiğini gösteriyor.”
Operasyonun lideri olarak Suudi güvenlik yetkilisi Maher Abdülaziz Mutreb gösteriliyor. Mutreb’in, cinayetin hemen ardından bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve bu görüşmede ‘Patronuna söyle işi bitirdik’ dediği belirliyor.
“Mureb’in geçmişine dair yaptığımız inceleme neticesinde veliaht prensin bu senenin başında Houston’daki ziyareti sırasında ona eşlik ettiğini keşfettik. Daha sonra onu yine veliaht prensle birlikte Boston’da, Madrid’te, Paris’te ve Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki toplantısında gördük.”
Haberde, Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrıldığı aktarıldı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.