Ülkemizin en önemli tarihçilerinden olan Afet İnan kimdir? Afet İnan’ın hayatı ve eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Afet İnan hayatı kısaca
1908 Selanik doğumlu olan Afet İnan, Balkan Savaşları’nın ardından ailesiyle birlikte Türkiye’ye yerleşti. Bursa Kız Muallim Mektebi’ni bitirdikten sonra öğretmenlik yapmaya başladı. İzmir Redd-i İlhak İlkokulu’nda görev yaptığı sırada Mustafa Kemal Atatürk ile tanıştı. Atatürk’ün desteğiyle Lozana’a giderek dil eğitimi aldı.
Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli okullarda Fransızca öğretmenliği yaptı. 1935 yılında Türk Tarih Kurumu Asbaşkanı oldu. Bu süreçte Türk Tarih Tezi çalışmalarına katıldı. Cenevre Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1950 yılında profesör unvanını aldı. Afet İnan, 1985 yılında hayata gözlerini yumdu.
Afet İnan kimdir?
Afet İnan, 30 Ekim 1908 tarihinde Selanik’te doğdu. Babası İsmail Hakkı Bey, annesi ise Şehzane Hanım’dır. Balkan Savaşları’nın bitmesinin ardından ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldi.
Henüz 7 yaşındayken annesini kaybetti. Babasının memur olmasından dolayı öğrenimini farklı şehirlerde sürdürmek zorunda kaldı. Eskişehir’de başladığı öğrenimini Ankara, Çanakkale ve Alanya’da sürdürdü. 1925 yılında Bursa’da bulunan Kız Muallim Mektebi’nden mezun olduktan sonra öğretmenlik hayatı başladı.
Öğretmen olarak ilk görev yaptığı okul İzmir’deki Redd-i İlhak İlkokulu’ydu. Burada görev yaptığı sırada Mustafa Kemal Atatürk ile bir ziyareti sırasında tanışma fırsatını yakaladı. Selanik doğumlu olması Atatürk’ün dikkatini çekmiş ve ertesi gün de ailesiyle tanışmıştı.
Afet İnan, bu ziyaret esnasında Atatürk’e eğitimine devam etme ve dil öğrenme isteğini açıklamış, Atatürk de Lozan’a dil eğitimi için gitmesini sağlamıştır. Lozan’da Fransızca eğitim alan İnan, Türkiye’ye döndükten sonra Fransız Kız Lisesi’ne kaydoldu. Bu sırada tarih öğretmenliği için de belge aldı ve 1929 yılında Ankara Musiki Muallim Mektebi’nde öğretmen olarak görev yapmaya başladı. Daha sonra ise Ankara Kız Lisesi’ne geçti.
1935 yılında başladığı Türk Tarih Kurumu asbaşkanlığı görevini 1952 yılına kadar sürdürdü. Daha sonra 1957-1958 yıllarında tekrardan asbaşkanlık yaptı. Türk Tarih Tezi çalışmalarında yer aldı. Bir dönem liselerde ders kitabı olarak okutulan “Türk Tarihinin Ana Hatları” ve “Vatandaşlar İçin Medeni Bilgiler” adlı kitapların hazırlanmasına katkı sağladı.
Cenevre Üniversitesi‘nde doktorasını yaptı. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi‘nde önce doçent vekili, daha sonra da doçent olarak görev yaptı. 1950 yılında ise profesör oldu. Afet İnan, 8 Haziran 1985 tarihinde Ankara’da yaşamını kaybetti.
Afet İnan’ın eserleri
- Türk Tarihinin Ana Hatları (1930)
- Medeni Bilgiler ve M.Kemal Atatürk’ün El Yazıları (1968)
- Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi (1947)
- Eski Mısır Tarih ve Medeniyeti (1956)
- Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler (1950)
Not: “Afet İnan hayatı kısaca” ve “Afet İnan kimdir?” başlıklı yazılarımızda Afet İnan’ın hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri aktardık. Bu yazımız hakkında olumlu ve olumsuz düşüncelerinizi yorumlar bölümü aracılığıyla bizlere bildirebilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.