Ahmet Davutoğlu, 1959 yılında Konya‘da dünyaya geldi. Babası Mehmet Davutoğlu, annesi ise Memnune Davutoğlu’dur. Henüz 4 yaşındayken annesini kaybetti. Babası bir süre sonra Sefure Davutoğlu ile evlendi. Sefure Davutoğlu, onu kendi çocuklarından hiç ayırmadı. Öyle ki Ahmet Davutoğlu yıllar sonra ilk kızı dünyaya geldiğinde Sefure Hanım’ın ismini verecekti.
EĞİTİM HAYATI
Ailesi İstanbul’a taşındı ve öğrenim hayatına Hacı Süleyman Bey İlkokulu’nda başladı. 1977 yılında İstanbul Erkek Lisesi‘nden mezun oldu. Yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Ekonomi Bölümü‘nde çift anadal yaparak tamamladı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında da doktora yaptı.
1984 yılında Kadın Doğum Uzmanı Dr. Sare Davutoğlu ile evlendi ve bu evliliğinden Sefure, Memnune, Mehmet ve Hacer Büke adlarında dört çocuğu dünyaya geldi.
Eğitimini tamamladıktan sonra kendisine birçok üniversiteden çalışma teklifi geldi. Gelen teklifler arasından Çin-Hint kültürünü yakından tanımak amacıyla Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi‘ni tercih etti. Burada yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlayan Ahmet Davutoğlu, üniversitenin Siyaset Bilimi Bölümü’nün de kuruluşunu gerçekleştirdi. 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttü. Öte yandan aynı yıl doçentlik unvanını aldı.
1995 yılında Türkiye’ye döndü ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü‘nde görev yapmaya başladı. Bu sırada bir yandan da Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları kaleme alıyordu. 1999 yılına kadar yazılarını sürdürdü.
Akademik kariyerinde başarısıyla öne çıkan Ahmet Davutoğlu’nun, uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi vardı.
1998 yılında Harp Akademileri‘nde başladığı misafir öğretim üyeliği görevini 2002 yılına kadar sürdürdü.
1999 yılında profesör oldu. Aynı yıl Beykent Üniversitesi‘nde görev yapmaya başladı. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı ve senato üyeliği görevlerinde bulundu. Bu dönem Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı.
2001 yılında “Stratejik Derinlik” adlı kitabı yayımlandı. Bu eseri, özellikle Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaya başladıktan sonra sıkça gündeme gelecekti.
SİYASİ HAYATI
2002 yılında yapılan genel seçimlerin ardından başbakanlık koltuğuna oturan Abdullah Gül‘ün Strateji Danışmanı olarak görev yaptı. Başbakanlığa Recep Tayyip Erdoğan‘ın gelmesinden sonra da görevini sürdürdü.
2003 yılında büyükelçi unvanı verildi. 2009 yılında ise Dışişleri Bakanlığı‘na getirildi.
2011 yılında yapılan genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) Konya Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi.
2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının ardından, boşalan başbakanlık koltuğuna oturdu.
27 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkanlığa seçildi. 28 Ağustos 2014 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 62. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti‘ni kurmakla görevlendirildi.
AK Parti, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin sonucuna göre tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. 45 gün içinde hükümet kurulamayınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verildi.
Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığını yaptığı AK Parti, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 49.5 oranında oy alarak tarihindeki en yüksek oy oranına ulaştı. Seçimlerin ardından 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti‘ni kurdu.
29 Nisan 2016 tarihinde AK Parti MKYK’sında alınan bir kararla il başkanı atama yetkisi, genel başkandan alınarak MKYK’ya verildi. Bu karar, uzun bir süredir var olan krizi tamamen su yüzüne çıkarmıştı.
5 Mayıs 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından kongreye gidilmesi kararına varıldı. 22 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen kongrede genel başkanlığa aday olmadı.
24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde milletvekili adayı olarak başvuruda bulunmadı.
2018 yılında “Medeniyet Dönüşümü – Uluslararası Düzen Bunalımı ve İslam Dünyası” adlı kitabı yayımlandı.
23 Ağustos 2019 tarihinde düzenlenen AK Parti’nin 18’inci yıl dönümünü etkinliklerine davet edilmedi.
AK PARTİ’DEN İHRACI İSTENDİ
2 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Selçuk Özdağ, Abdullah Başçı ve Ayhan Sefer Üstün’le birlikte partiden ihracı istendi.
Davutoğlu, TV5’teki röportajında “Yeni bir partiye ve siyasi harekete ihtiyaç var” dedi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.