Türk edebiyatının önde gelen romancılarından olan Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir? Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hayatı, eserleri, ve edebi kişiliği hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Ahmet Hamdi Tanpınar hayatı kısaca
1901 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ahmet Hamdi Tanpınar, Darülfünun Edebiyat Fakültesi’nde eğitim gördü. Bu okulda hocası olan Yahya Kemal Beyatlı’dan oldukça etkilenmişti. Üniversiteden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmenliği yaptı. 1943 yılında milletvekili seçildi. Bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalıştı. Ünlü yazar, 1962 yılında hayata gözlerini yumdu.
Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir?
Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Haziran 1901 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Şehzadebaşı semtinde dünyaya geldi. Babası Hüseyin Fikri Efendi’nin memuriyeti sebebiyle öğrenimini farklı illerde sürdürmek zorunda kaldı.
Üniversite eğitimi için Halkalı Ziraat Mektebi’ne kaydoldu. Ancak bir yıl öğrenim gördükten sonra burayı bıraktı ve bugün İstanbul Üniversitesi olarak bilinen Darülfünun‘un Edebiyat Fakültesi‘ne girdi. Burada hocaları arasında Yahya Kemal Beyatlı, Mehmet Fuat Köprülü ve Cenap Şahabettin gibi önemli isimler de vardı. Onu en çok etkileyen kişi Yahya Kemal Beyatlı olmuştu.
İlk yayımlanan şiiri “Musul Akşamları“ydı. 1920 yılında “Altın Kitap” adlı dergide yayımlanmıştı. Daha sonraki yıllarda kaleme aldığı şiirleri “Varlık”, “Milli Mecmua”, “Ülkü”, “Yeditepe” ve “Dergah” gibi dergilerde yayımlandı.
1923 yılında yükseköğrenimini tamamladıktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. 1933 yılında bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak bilinen Sanayi-i Nefise Mektebi‘ne atandı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi‘nde görevlendirildi.
1943 yılında milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) girdi. 1946 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalıştıktan sonra tekrar İstanbul Üniversitesi’ndeki görevine döndü. Edebiyatımızın önemli isimlerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Ocak 1962 tarihinde hayatını kaybetti.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın edebi kişiliği
Ahmet Hamdi Tanpınar, eserlerinde özellikle zaman kavramı üzerinde durmuştur. Öte yandan kültürel anlamda geçiş sürecindeki bireyin yaşadığı çatışmayı ve bunun toplumsal etkilerini eserlerinde konu edinmiştir. P. Valery, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim gibi yazarlardan etkilenmiştir. Şiirlerinde müzik ve hayal öne çıkan ögelerdendir. Şiirlerinde ve romanlarında insanın iç dünyasına ve bilinçaltına yönelmiştir.
[colorContent text=”Ahmet Hamdi Tanpınar hangi akımın temsilcisi?Ahmet Hamdi Tanpınar, Fransız sembolistlerden etkilenmiştir. İlk başta şiirlerinde hece ölçüsü kullanan yazar, daha sonra serbest ölçüye geçmiştir.“]Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserleri
Roman
- Huzur (Bu roman Doğu-Batı karşıtlığı ve kimlik sorunu üzerine temellendirilmiştir.)
- Mahur Beste
- Sahnenin Dışındakiler
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü
- Aydaki Kadın
- Suat’ın Mektubu
Öykü
- Abdullah Efendi’nin Rüyaları
- Yaz Yağmuru
Deneme
- Beş Şehir
- Yahya Kemal
- Yaşadığım Gibi
- Edebiyat Üzerine Makaleler
İnceleme
- On Dokuzuncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.