Ahmet Haşim kimdir? Ahmet Haşim’in eserleri nelerdir? Bu içeriğimizde Ahmet Haşim’in hayatına, eserlerine ve edebi kişiliğine dair bilinmesi gerekenlere yer verdik.
Ahmet Haşim kimdir?
Türk şiirinde sembolizmin en önemli temsilcilerinden olan Ahmet Haşim, 1884 yılında Irak’ın Bağdat şehrinde dünyaya geldi. Babasının memurluk görevinden dolayı öğrenimini farklı yerlerde sürdürmek zorunda kaldı. Annesinin vefatı üzerine babasıyla birlikte İstanbul’a geldi. Numune-i Terakki Mektebi ile Mekteb-i Sultani‘de öğrenim gördü.
Öğrenimini tamamladıktan sonra İzmir’e giderek Fransızca öğretmenliği yapmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görev yaptı.
Hastalanması üzerine tedavi için Almanya’ya gitti. Türkiye’ye döndükten sonra Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mekteb-i Mülkiye‘de görev yapmaya başladı.
Fecr-i Ati topluluğuna katıldı ve bu topluluğun en önemli sanatçısı oldu. Topluluğun yayın organı olan Servet-i Fünun dergisinde şiirleri ve makaleleri yayımlandı. Ahmet Haşim, 4 Haziran 1933 tarihinde hayatını kaybetti.
Ahmet Haşim’in kısaca edebi kişiliği
Ahmet Haşim, şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmış ve ağır bir dil kullanmıştır. Ona göre şiir, hissedilmek ve duyulmak için yazılan bir türdü. Bu sebeple de şiir anlaşılmak için yazılmaz, duyulmak için yazılır. Şiirde anlam kapalılığına önem veren Haşim, her okuyanın kendine göre bir anlam çıkarmasını amaçlamıştır.
“Sanat sanat içindir” ilkesini benimsemiştir. Hem şiir hem de nesir alanında eserler vermiştir. Fransız sembolistlerden etkilenmiştir.
Ahmet Haşim’in eserleri
Şiir
- Piyale
- Sonbahar
- Orman
- Ağaç
- Bahçe
- Karanlık
- Seher
- Bir Yaz Gecesi Hatırası
- Göl Saatleri
- Merdiven
- Şairsiz Dünya
- Tahattur
- Yarı Yol
- Süvari
- Şafakta
- Öğle
- Parıltı
- Akşam Yine Toplandı Derinde
Deneme
- Bize Göre
- Gurabahane-i Laklakan
Gezi
- Frankfurt Seyahatnamesi
Not: “Ahmet Haşim kimdir?” başlıklı yazımızda ünlü yazarın yaşam hikayesini kısaca aktardık. Ayrıca, yazarın eserleri ve edebi kişiliği hakkında da bilgilere yer verdik. Bu yazımız hakkındaki olumlu veya olumsuz düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.