Ahmet Kabaklı kimdir, eserleri nelerdir? Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından olan Ahmet Kabaklı’nın kısaca hayatı ve eserleri.
Ahmet Kabaklı kimdir?
“Şeyhül Muharririn” olarak anılan Ahmet Kabaklı, 30 Mayıs 1924 tarihinde Elazığ’da dünyaya geldi. Babası Ömer Bey, annesi ise Münire Hanım’dır.
İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da tamamlayan Kabaklı, 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü‘nden mezun oldu.
Üniversiteden mezun olduktan sonra Diyarbakır Lisesi ve Aydın Ticaret Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından staj için gönderildiği Paris’ten dönünce İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’nde edebiyat öğretmenliğini sürdürdü.
1960 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nden mezun oldu ve kısa bir süre avukatlık yaptı. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’na atanan Ahmet Kabaklı, emekli olduğu 1974 yılına dek burada görev yaptı. Emekliliğinin ardından da Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda ders vermeye başladı.
İlk yazısı, 1947 yılında Son Saat gazetesinde yayımlandı. 1956 yılında Tercüman gazetesinin düzenlediği fıkra yarışmasını kazandı. Aynı yıl Tercüman gazetesinde başladığı fıkra yazarlığını 1990 yılına kadar sürdürdü.
1972’de “Türk Edebiyatı” adlı dergiyi çıkarmaya başlayan Kabaklı, 1978’de ise Türk Edebiyatı Vakfı‘nın kurucuları arasında yer aldı. Ahmet Kabaklı, 8 Şubat 2001 tarihinde hayatını kaybetti.
Ahmet Kabaklı’nın eserleri
- Kültür Emperyalizmi
- Türk Edebiyatı (5 Cilt)
- Müslüman Türkiye
- Yunus Emre
- Ejderha Taşı
- Sohbetler (2 Cilt)
- Mabet ve Millet
- Mehmet Akif
- Mevlana
- Nazım Hikmet
- Millete Vurulan Canlı Pranga: Bürokrasi
- Temellerin Duruşması
- Güneydoğu Yakından
- Tasavvuf
- Bu Dünyadan Kimler Geçti
- Bizim Alkibiaadis
- Ecufurya
- Şiir İncelemeleri
- Şair-i Cihan Nedim
- Türkiye’yi Yoğuranlar
- İrfan ve İnsan
- İstanbul Güldestesi
- İslamla Kaynaşmış Türk Edebiyatı
- Fatih ve İstanbul
- Çağlara Hükmedenler
- Sanat ve Edebiyatımız
- Tarikat
- Aşık Edebiyatı
- Devlet Felsefemiz
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.