Ahmet Muhip Dıranas kimdir, eserleri nelerdir? Ahmet Muhip Dıranas’ın kısaca hayatı, edebi kişiliği ve eserleri.
Ahmet Muhip Dıranas kimdir?
Ahmet Muhip Dıranas, 1909 yılında Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Salı köyünde dünyaya geldi. 1929 yılında Ankara Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Bu okulda hocaları arasında Ahmet Hamdi Tanpınar ve Faruk Nafiz Çamlıbel de vardı. İki yıl eğitim gördüğü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bıraktıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne kaydoldu.
Bir dönem Hakimiyet-i Milliye gazetesinde görev yaptı. İstanbul’a gittikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde kütüphane memurluğu, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ahmet Muhip Dıranas, 1938 yılında Ankara’ya döndü ve Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları’nı yönetti. Çocuk Esirgeme Kurumu yayın müdürlüğü ve kurum başkanlığı görevlerinde bulundu. Daha sonraki yıllarda İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği ve Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.
Şiirleri Servet-i Fünun, Milli Mecmua, Varlık, Türk Yurdu, İçtihad ve Ülkü dergilerinde yayımlandı. Dıranas, 21 Haziran 1980 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Edebi kişiliği
Şiirlerinde ses ve biçim güzelliğine önem vermiştir. Hece ölçüsünü kullanmıştır. Hece şairlerinin son kuşağı sayılmaktadır. Eserlerinde Fransız şiirinin etkileri görülmektedir. Fransız sembolistlerden etkilenmesine karşın kendine özgür bir şiir oluşturabilmiştir. Genellikle bireysel konuları işlediği şiirlerinde, sağlam bir dil yapısı görülür.
Ahmet Muhip Dıranas’ın eserleri
- Halkevleri Amatör Resim ve Fotoğraf Sergileri
- Gölgeler
- Finten
- Şiirler
- Oyunlar
- Kırık Saz
- Yazılar
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.