Ahmet Vefik Paşa kimdir? Ahmet Vefik Paşa’nın eserleri nelerdir? Ahmet Vefik Paşa’nın kısaca hayatı ve eserleri.
Ahmet Vefik Paşa kimdir?
Ahmet Vefik Paşa, 3 Temmuz 1829 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatına İstanbul’da başladı. Babasının tayini üzerine eğitimini Paris’te sürdürdü. Paris’te kaldığı süreç boyunca Fransızca, Yunanca ve Latince öğrendi.
1837 yılında yurda döndükten sonra Tercüme Odası’nda görev yapmaya başladı. 1840 yılında elçilik katibi olarak Londra’ya atandı. 1851 yılında Encümen-i Daniş adlı bilim kurulunun üyeliğine seçildi. Kısa bir süre sonra ise Tahran’a elçi olarak atandı. Burada görev yaptığı sırada Farsçayı öğrendi. 1855 yılında Meclis-i Vala-yı Ahkam-ı Adliye üyesi oldu. Daha sonraki yıllarda ise Deavi Nazırlığı, Paris Büyükelçiliği, Meclis-i Mebusan Başkanlığı ve Maarif Nazırlığı görevlerinde bulundu. 1879 ila 1882 yılları arasında Bursa Valiliği yaptı. Bursa’daki görevi sırasında tiyatro binası yaptırdı ve Moliere’den çevirdiği eserlerin sahneye konulmasını sağladı.
Ahmet Vefik Paşa, 2 Nisan 1891 tarihinde hayatını kaybetti.
Ahmet Vefik Paşa’nın eserleri
- Secere-i Türki
- Fezleke-i Tarih-i Osmani
- Müntehabat-ı Durub-ı Emsal
- Hikmet-i Tarih
- Lehçe-i Osmani
Ahmet Vefik Paşa’nın edebi kişiliği
Ahmet Vefik Paşa’nın Türk edebiyatında tiyatro türünün gelişmesinde önemli katkıları olmuştur. Moliere’nin 16 eserini uyarlamıştır. Ayrıca, Bursa’da valilik yaptığı yıllarda yaptırdığı tiyatro binasında bunların sahnelenmesini de sağlamıştır.
Tanzimat Edebiyatı sanatçılarından olan Ahmet Vefik Paşa, Batılılaşma sürecinde milli değerlere bağlı kalmıştır. Ağırlıklı olarak dil ve tarih alanında çalışmalar yapmıştır. Anadolu’da kullanılan Türkçe sözcükleri ilk defa bir araya getiren isim olmuştur. Türk tarihine ışık tutan birçok eseri çevirmiştir.
Not: “Ahmet Vefik Paşa kimdir?” başlıklı yazımızda ünlü yazarın hayatına ve eserlerine dair bilinmesi gerekenleri kısaca aktardık. Bu yazımız hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.