Akşemseddin kimdir? Akşemseddin’in eserleri nelerdir? İşte Akşemseddin’in kısaca hayatı ve eserleri.
Akşemseddin kimdir?
Asıl ismi “Muhammed Şemseddin bin Hamza” olan Akşemseddin, 1390 yılında Şam’da dünyaya geldi. Yedi yaşında ailesiyle Anadolu’ya gelerek Samsun’un Kavak ilçesine yerleştiler.
Küçük yaşta Kur’an’ı ezberleyen Akşamseddin, Osmancık Medresesi’ne müderris oldu. Dini eğitimin yanında tıp eğitimi de almıştır. Tasavvuf konusunda kendisini geliştirmek için İran’ı dolaşmış, daha sonra tavsiyeler üzerine Ankara’da yaşayan Hacı Bayram Veli‘nin yanına gitmiştir. Onun yanında tasavvufun inceliklerini öğrendi ve kısa bir süre içerisinde icazet aldı.
Hacı Bayram Veli’den izin alarak Beypazarı’na yerleşti. Daha sonra Çorum’a bağlı İskilip ilçesine gitti. Burada da bir süre kaldıktan sonra Bolu’ya bağlı Göynük ilçesine yerleşti. Bu dönemde hac vazifesini yerine getirdi.
Fatih Sultan Mehmet‘in İstanbul’un fethi için hazırlıklar yaptığını öğrenen Akşemseddin, yüzlerce müridiyle Edirne’ye giderek fetih ordusuna katıldı. Kuşatmanın en sıkıntılı günlerinde Fatih Sultan Mehmet’e yazdığı mektupla, ordunun manevi gücünün yükselmesine katkı sağlamıştır. Fatih Sultan Mehmet, Akşemdeddin için şu sözleri söylemiştir: “O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir.” İstanbul’un fethinin ardından Ayasofya’da kılınan ilk cuma namazında hutbeyi okumuştur. Fethin ardından Göynük’e yerleşen Akşemseddin, 1459 yılında vefat etti.
Akşemseddin’in eserleri
Nasihatname-i Akşemseddin
Risalet-ün Nuriyye
Def’ü Metain
Risale-i Zikrullah
Maddetü’l Hayat
Risale-i Şerh-i Ahval-i Hacı Bayram-ı Veli
Def’ü Metain
Makamat-ı Evliya
Hall-i Müşkilat
Kitabu’t-Tıp (Tıp Kitabı)
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.