Ünlü bilim insanı Ali Kuşçu kimdir ve neler yapmıştır? İşte Ali Kuşçu’nun hayatı, biyografisi ve çalışmaları kısaca.
Ali Kuşçu hayatı kısaca
1403 yılında Semerkand’da dünyaya gelen Ali Kuşçu, küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim aldı. Dönemin önde gelen bilginlerinin öğrencisi oldu. Timur İmparaorluğu Sultanı Uluğ Bey, onunla yakından ilgilendi. Ali Kuşçu, Uluğ Bey’in kurduğu rasathanenin müdürü oldu. Uluğ Bey’in vefat etmesi üzerine Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın yanına Tebriz’e gitti.
Daha sonra Fatih Sultan Mehmet’in teklifini kabul etti ve İstanbul’a gitti. Ayasofya Medresesi’nde müderris olarak görevlendirildi. 1474 yılında hayata gözlerini yumdu.
Ali Kuşçu kimdir? (Uzun)
Tam adı “Ali Bin Muhammed” olan Ali Kuşçu, 1403 yılında Semerkand’da dünyaya geldi. “Kuşçu” lakabı, Timur İmparatorluğu Sultanı Uluğ Bey’in doğancıbaşısı olan babasından gelmektedir.
Semerkand, devrin önemli bilim ve kültür merkezlerinden biriydi. Böylesi bir ortamda yetişen Ali Kuşçu, küçük yaşlardan itibaren matematik ve astronomiyle ilgilendi. Bu alanlarda dönemin önemli bilginlerinden özel dersler aldı. Ondaki cevheri Uluğ Bey de fark etmiş ve eğitimiyle yakından ilgilenmişti.
Öğrenme tutkusu oldukça fazla olan Kuşçu, kendini daha da geliştirebilmek için Kirman’a gitti. Burada, ayın jeolojik yapısını incelediği ‘Hall-ü Eşkal-i Kamer‘ adlı risalesini ve ‘Şerh-i Tecrid‘ adlı eserini kaleme aldı.
Kirman’daki eğitimini tamamladıktan sonra Uluğ Bey’in yanına döndü. Uluğ Bey, onu 1420 yılında kurduğu rasathanenin müdürlüğüne getirdi. 1449 yılında Uluğ Bey öldürülünce, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan‘ın yanına Tebriz’e gitti.
Akkoyunlu Devleti ile Osmanlı Devleti arasında İstanbul’da yapılan barış görüşmelerinde Ali Kuşçu da yer aldı. Fatih Sultan Mehmet, Ali Kuşçu’nun donanımına hayran kaldı ve İstanbul’da kalmasını istedi. Kuşçu, bu teklifi elçilik görevini tamamladıktan sonra kabul edebileceğini söyledi. Görevini tamamladıktan sonra İstanbul’a geldi ve Ayasofya Medresesi’nde müderris olarak görevlendirildi. 16 Aralık 1474 tarihinde hayatını kaybetti.
Ali Kuşçu’nun eserleri
Risale-i fi’l Hey’e
Unkud-üz-Zevahir fi Man-ül-Cevahir
Şerh-i Tici Uluğ Bey
Risale-i fi’l Fethiye
Risale fi’l Muhammediye
El-Unkudu’z-Zevahir fi Nazmi’l-Cevahir
Ali Kuşçu neler yapmıştır?
Astronomiyle yakından ilgilenen Ali Kuşçu, İstanbul’un enlem ve boylamlarını günümüzdeki hesaplamalara çok yakın bir şekilde ölçmüştür. Ayrıca, güneş saati inşa etmiştir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.