Türkiye’de koronavirüs vaka sayısındaki azalış ve iyileşen hasta sayısındaki artışla birlikte yeniden normal hayata geçiş için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda dört aşamadan oluşan normalleşme takvimi hazırlandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonunda yürütülen normalleşme planının taslağı belli oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun önerisiyle şekillenecek takvimle birlikte kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılması hedefleniyor.
Birinci aşama: AVM ve beraberler açılacak
4 Mayıs-26 Mayıs tarihlerini kapsayan ve “hazırlık süreci” olarak görülen birinci aşamada, belirli kısıtlamalarla AVM’lerin ve berberlerin yeniden açılması bekleniyor.
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’lerin 8 Mayıs-15 Mayıs tarihleri arasında kademeli olarak açmayı planladıklarını söyledi.
İlk aşamada AVM ve berberlerin, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde belirli saatlerde hizmet vermesi planlanıyor.
Ramazan Bayramı’nda şehirler arası seyahat kısıtlaması devam edecek mi?
Ramazan Bayramı’nda, 30 büyükşehirde uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılması şu an için düşünülmüyor.
İkinci aşama: Kafe ve restoranlar açılacak
27 Mayıs-31 Ağustos tarihlerini kapsayan ikinci aşamada, 30 büyükşehirde uygulanan seyahat kısıtlamasının kaldırılması, kafe ve restoranların açılması planlanıyor. Kafe ve restoranlarda oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına göre yeniden düzenlenecek.
Bu aşamada okulların yeniden açılması da bekleniyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, normalleşmenin devam etmesi halinde 1 Haziran’da okulların açılabileceğini söylemişti.
Öte yandan vaka sayısının az olduğu ülkelere uluslararası uçuşların başlayabileceği belirtiliyor.
Üçüncü aşama
1 Eylül-31 Aralık tarihlerini kapsayan üçüncü aşamada, eğitimde ve memurların çalışma düzeninde yeni adımlar atılması bekleniyor.
Dördüncü aşama
Bu aşamada hayatın normal seyrine dönmesi bekleniyor. Aşının bulunup bulunmamasına göre tedbirler şekillenecek.
65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma izni verilecek mi?
Son günlerde 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının esnetilmesi tartışılıyor.
Hürriyet gazetesinden Hande Fırat’a konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 65 yaş üstü vatandaşların uzun bir süredir evinden çıkamadığı için kemik erimesi ve kas kaybı riski ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Hafta başında yapılacak kabine toplantısında belirli saatlerle sınırlı olmak kaydıyla 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma izni verilebileceği belirtiliyor.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.