Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar’ın başarıları neler? Aziz Sancar ne yapmıştır? Aziz Sancar’ın hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Aziz Sancar hayatı kısaca
1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelen Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nden birincilikle mezun oldu. Daha sonra ABD’ye giderek John Hopkins Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi‘nde eğitim gördü. Doktorasını tamamladıktan sonra Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde görev yaptı. Burada DNA onarımı üzerine çalıştı. 2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademi Üyesi oldu. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü‘nü kazandı.
Aziz Sancar kimdir? (Uzun)
Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, 8 Eylül 1946’da Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. Çiftçi bir ailenin çocuğuydu. İlk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ne kaydoldu. 1969 yılında buradan birincilikle mezun oldu.
Mezuniyetinin ardından bir süre sağlık ocağında hekimlik yapan Aziz Sancar, daha sonra burslu olarak John Hopkins Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi‘nde öğrenim gördü. Teksas Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji alanında doktorasını tamamlayan Sancar’ın danışman hocası, düzenleyici enzimleri keşfeden Claud Rupert idi.
1977-1982 yılları arasında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde DNA onarımı üzerine çalıştı. 2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. ABD’deki Türk öğrencilere yardım edebilmek amacıyla eşiyle birlikte Aziz&Gwen Vakfı‘nı kurdu. Öte yandan Carolina Türk Evi adında da bir öğrenci misafirhanesi açtı.
Aziz Sancar, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeliğine seçildi. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü‘nü kazandı. Ödülü kazandıktan sonra kendisine takdim edilen madalya ve sertifikasını, “Beni bu ödüle götüren Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim devrimidir” diyerek Anıtkabir’e teslim etti.
Aziz Sancar’ın başarıları
1984 yılında ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından Genç Araştırmacı Ödülü
1990 yılında Amerikan Fotobiyoloji Derneği Ödülü
1995 yılında ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Ödülü
1997 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ödülü
2001 yılında Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü
2004 yılında ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi Ödülü
2007 yılında Vehbi Koç Ödülü
2015 yılında Nobel Kimya Ödülü
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ankara’da açtığı Bilim ve Sanat merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan eğitim kampüsüne Aziz Sancar’ın ismini verdi.
Sancar, Aralık 2021’de Bakü’yü ve Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan Şuşa’yı ziyaret etti. Bu ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, “Karabağ zaferi Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki en büyük zaferidir” ifadesini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ocak 2022’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prof. Dr. Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı’nın başlatıldığını duyurdu. Varank, “Geleceğe attığımız önemli bir adım daha. Prof. Dr. Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programını başlatıyoruz. Aziz Sancar Hocamız, seçilecek araştırmacılarla birlikte kendi laboratuvarında çalışacak” ifadelerini kullandı.
2021 yılında düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e katılan Aziz Sancar, “Nobel yapma yoluna çıkmayın. Bir şeyi keşfetmek için insanlığa, Türkiye’ye faydalı olmak için araştırmalar yapın. Nobel bunun bir yan ürünüdür” ifadelerini kullandı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.