Aziz Sancar kimdir?

Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar’ın kısaca hayatı ve çalışmaları.

Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya geldi. Babası Abdülgani Sancar, annesi ise Meryem Sancar’dır. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan Sancar, ilk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamladı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ne kaydoldu ve buradan 1969 yılında birincilikle mezun oldu.

Yükseöğrenimini tamamladıktan sonra bir süre sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra burslu olarak önce John Hopkins Üniversitesi, ardından da Teksas Üniversitesi’ne gitti. Burada Moleküler Biyoloji programına kaydoldu. Danışman hocası (düzenleyici enzimleri keşfeden) Claud Rupert ile yaptığı çalışmalar sonucunda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

1977 yılında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde DNA onarımı üzerine çalışmaya başlayan Sancar, bu görevini 1982 yılına kadar sürdürdü.

2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine kabul edildi. Böylece ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne katılan ilk Amerikalı Türk oldu. ABD’de öğrenim gören Türk öğrencilere yardım edebilmek amacıyla eşiyle birlikte Aziz&Gwen Sancar Vakfı‘nı kurdu. Ayrıca Carolina Türk Evi adında bir öğrenci misafirhanesi açtı.

2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi‘ne seçildi. Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü‘nü kazandıktan sonra kendisine takdim edilen madalya ve sertifikasını, “Beni bu ödüle götüren Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim devrimidir” diyerek Anıtkabir’e teslim etmiştir.

AZİZ SANCAR’IN BAŞARILARI

1984 yılında ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından Genç Araştırmacı Ödülü

1990 yılında Amerikan Fotobiyoloji Derneği Ödülü

1995 yılında ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Ödülü

1997 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ödülü

2001 yılında Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü

2004 yılında ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi Ödülü

2007 Vehbi Koç Ödülü

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü

Nobel Ödülü nedir? Nobel Ödülü alan Türkler


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Aziz Sancar kimdir?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın