Bakanlık açıkladı: S-400’ler teslim edilmeye başladı

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada S-400’lerin Türkiye’ye teslimatının başladığı belirtildi. 

Bakanlık açıklamasında, “uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi” olarak tanımlanan S-400’lere ilişkin sözleşmenin 11 Nisan 2017 tarihinde imzalandığı hatırlatılarak, birinci grup malzemelerin Ankara’da bulunan Mürted Hava Meydanı’na getirildiği açıklandı. 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan da S-400’lerin teslimatına ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, “Sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır” ifadesine yer verildi. 

Rus TASS haber ajansının haberine göre, S-400’lerin teslimatı üç parti halinde gerçekleştirilecek. Bugün gerçekleştirilen ilk teslimatın ardından yine uçakla kısa bir süre sonra ikinci teslimat yapılacak. Füzelerden oluşan son teslimatın ise deniz yoluyla yapılacağı belirtildi. 

Çavuşoğlu: Süreç bundan sonra daha sağlıklı ilerleyecek

S-400’lerin Türkiye’ye teslimatı başlamadıktan sonra ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, “Süreç bundan sonra daha sağlıklı bir şekilde ilerleyecek” ifadesini kullandı. 

Teslimata ilişkin bir açıklama da NATO’dan geldi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan üst düzey bir NATO yetkilisi, “Türkiye’nin S-400 alımının potansiyel sonuçlarından dolayı endişeliyiz” dedi. 

S-400 hava savunma sistemi nedir?

S-400, her türlü hava aracını imha etmek için geliştirilen ve Rusya tarafından üretilen dördüncü nesil bir savunma sistemidir. Rus ordusunda 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

Özellikleri nelerdir?

♦ S-400’ün menzili 200 kilometredir.

♦ Balistik füze tespiti ve vuruş mesafesi 60 kilometredir.

♦ Radar tespit mesafesi 600 kilometredir.

♦ Hazırlık süresi 5 dakikadır.

Türkiye neden S-400 satın aldı?

Türkiye, Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından kendisine ait etkili bir hava savunma sistemi kurma kararı kararı verdi. Bu yönde ilk adım atılarak Çin ile bir anlaşma sağlandı. Fakat NATO ve ABD’den tepkiler gelince anlaşma iptal edildi. 

Çin’le yaptığı anlaşmayı iptal eden Türkiye, hava savunma sisteminin tedariki konusunda NATO’da bulunan müttefiklerine yönelmişse de iyi bir teklif alamamıştır.

Müttefiklerinden istediği teklifi alamayan Türkiye, nihayetinde Rusya ile S-400 için anlaşma yaptı.

Sistemin Türkiye’ye toplam maliyeti 2,5 milyar dolar.

Rusya, sistemin konuşlanacağı yer konusunda Türkiye’ye herhangi bir kısıtlamada bulunmadı.

Neden Patriot yerine S-400 tercih edildi?

Türkiye’nin Rusya ile S-400 anlaşmasını imzalamasının en büyük sebeplerinden biri ortak üretim ve teknoloji transferi konusunda beklentilerini karşılamasıydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesi için gittiği Japonya’da ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Teknolojik olarak bir S-400 üç Patriot’a bedel. Eğer şartlar S-400 ile eşit bile olsa Patriot alırız” demiş, eşitlikten kastının ise ortak yönetim, kredi ve fiyat konuları olduğunu belirtmişti. 

ABD, Patriot hava savunma sistemlerinin teknik özelliklerini Türkiye ile paylaşmak istemiyor ve bir süredir Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasına karşı çıkıyor. Buna gerekçe olarak ise NATO’nun güvenlik sistemini tehlikeye atabileceğini gösteriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin bu konudaki çekincesine ilişkin yaptığı açıklamada, ‘S-400’lerin Türkiye’nin kontrolünde olacağını ve NATO sistemlerine entegre edilmeyeceğini’ söylemişti. 

S-400’lerin Türkiye’ye ilk konuşlandırılacağı yer belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir S-400 üç Patriota bedel

S-400: Nedir, özellikleri nelerdir, hangi ülkeler kullanıyor?

7 soruda S-400 ve Patriot’un karşılaştırması


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın