Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 8 Temmuz 2018 tarihinde Çorlu’da yaşanan tren faciasıyla ilgili raporunu yayımladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Ulaşım Emniyet İnceleme Merkezi Başkanlığınca hazırlanan rapor, ‘12703 Numaralı Trenin Deray Kazasına İlişkin Kaza İnceleme Raporu’ başlığını taşıyor.
Raporun ‘Amaç’ başlığında, bu araştırma ve incelemenin tek amacının Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi mevzuatı çerçevesinde benzer kaza ve olayları önlemeye yönelik tavsiyelerin bulunduğu, adli ve idari soruşturma niteliğinde olmayıp suçu, suçluyu tespit etme ve sorumluluk paylaşımı ortaya koyma amacını taşımadığı belirtildi.
Raporda kaza bildiriminin TCDD Genel Müdürlüğünce SMS bildirimi ile ihbar edildiği kaydedildi.
Kazanın meydana geldiği menfezin 145 yıl önce yapıldığının tahmin edildiği belirtilen raporda, söz konusu menfezdeki son kontrolün ilkbahar kontrolü kapsamında Mayıs 2018’de yapıldığı, bu kontrollerde herhangi bir temizliğe ihtiyaç olmadığının tespit edildiği, yalnızca balast tutucu yapılmasının önerildiği, ancak kaza tarihinde bunun yapılmadığı ifade edildi.
Raporda, 29 Haziran 2018 tarihli turne raporunda tüm Bölge Müdürlüğü mıntıkasını ilgilendiren uyarılar kısmında aşırı yağış konusunda tüm birimlerin uyarıldığı belirtildi.
“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre önümüzdeki günlerde ve yaz dönemi içinde aşırı yağmur yağışlarının olabileceği bilgisi alınmıştır” denilen raporda alınması istenilen tedbirler konusunda şu ifadelere yer verildi: “Kritik olan hava durumlarında nöbetçi bırakılması, gerekirse makinistler ve TSİ kumanda merkezleriyle iletişime geçilerek hava ve yol durumunun takip edilmesi doğal afetlerin kazaya sebep olmadan önlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu gibi olağanüstü durumlarda gerekli görülen yerlerde yaya kontrollerin artırılması.”
‘Modern algılama sistemleri zaruret haline gelmektedir’
Raporun “Sonuçlar” bölümünde şu ifadelere yer verildi: “TCDD Hat Bakım El Kitabında ve 105 nolu genel emirde esasları belirtilen aşırı yağış sonrası yolda yapılacak işlemlerin lokal, beklenmedik, sicilli olmayan hat kesimlerdeki durumları karşılamaya yetmediği ortaya çıkmıştır. Yolu kontrol etmekle sorumlu personelin 40-50 km ötede meydana gelen yağışı konvansiyonel usullerle takibi yetersiz kalmaktadır. Demiryolu hatlarındaki köprü, menfez, yarma, tünel gibi sanat yapılarının modern algılama sistemleri ile takibi zaruret haline gelmektedir.”
Raporun “Sonuç” bölümünde ayrıca yaklaşık 145 yıldır başarılı bir şekilde çalıştığı belirten hat kesiminin ve diğer güzergahların, güncel meteorolojik ve hidrolojik koşullar çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğu ifade edildi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.