Bir süredir İBB’nin vakıf ve dernekler için harcama yapmasına ilişkin bir tartışma yaşanıyor. İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Tarık Balyalı, ‘İBB’den vakıf ve derneklere 308 milyon lira harcama yapıldığını’ söyledi.
DW Türkçe’de ‘Nevşin Mengü ile Birebir’ programına katılan Balyalı, İBB’nin ‘‘STK-Okul-Yurt Faaliyet Raporu’nu göstererek, raporun ‘meclis üyelerine dağıtılan resmi bir rapor değil, belediyenin kendi iç çalışmalarında kullandığı rapor olduğunu’ belirtti.
Rapora göre ‘toplam 847 milyon liralık bir harcama olduğunu’ belirten Balyalı, “Bu 847 milyon liranın hepsi vakıflara ve derneklere ait değil. Vakıflara ve derneklere ait olan kısım 308 milyon lira. Raporda, bu vakıf ve dernekler için belediye bütçesinden ne kadar para harcandığı da yazıyor” ifadelerini kullandı.
Vakıflara ve derneklere yapılan harcamaların ‘yasal’ olduğunu belirten Balyalı, bu durumu şu şekilde açıkladı: “Çünkü, Belediye Kanunu belediye meclisine vakıf ve derneklerle protokol yapma yetkisi vermiş. Belediyede buna istinaden çeşitli vakıf ve derneklerle protokoller yaptı.” dedi.
Balyalı, vakıflara yapılan harcamaların ‘siyasi bir tercih’ doğrultusunda yapıldığını ifade etti.
Balyalı, belediyenin vakıf ve derneklere yaptığı harcamaları bir örnek üzerinden şu şekilde anlattı:
“Elimde 12 Mayıs 2017 tarihli belediye meclisinden geçen büyükşehir belediyesi ile TÜGVA arasında yapılan bir protokol var. Rapor numarası 145. Büyükşehir belediyesi, bu vakfın uygun göreceği binalarda ve yerlerde yurt olarak kurulmak kaydıyla bütün bu binaların bakım, onarım, inşaatı ve varsa kiralarını ödemek üzere protokol yaptı.
Vakıflar şuna itiraz ediyor: Büyükşehir belediyesi bizim kasamıza herhangi bir para aktarması yapmadı. Doğru, büyükşehir belediyesi bu vakıf ve derneklerin kasasına para aktarmış değil. Ancak onlar adına 308 milyon liralık harcama yaptı. Bu protokollere dayanarak.
Mesela bu vakıf ve derneklerin bir binaya ihtiyacı var. Eğer o bina büyükşehir belediyesinde varsa, yapılan bir protokolle o vakfa ya da derneğe binayı tahsis ediyor. Elinde böyle bir binası yoksa vakıf ve dernekler diyorlar ki ‘Şu köşede şöyle bir bina var. Onu bizim adımıza kiralayın, kirasını ödeyin ve bize tahsis edin”
Elinde bunlara ilişkin raporlar olduğunu belirten Balyalı, “Mesela Şişli’de bulunan bir binanın nasıl kiralanıp TÜRGEV’e verildiğine ilişkin belediye meclis kararlarını getirdim. Bunların tamamı mecliste oy çokluğuyla geçti, biz reddettik. Hatta biz bunları mahkemeye taşıdık. Ne yazık ki mahkeme ‘Bunlar idari kararlardır ve kanunda yeri vardır’ diyerek bu konudaki başvurumuzu reddetti” diye konuştu.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.