Bedri Rahmi Eyüboğlu kimdir, eserleri nelerdir? Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kısaca hayatı ve eserleri.
Bedri Rahmi Eyüboğlu hayatı kısaca
1911 yılında Giresun’da dünyaya gelen Bedri Rahmi Eyüboğlu, Trabzon Lisesi ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü. Lise yıllarında resim öğretmeni olan Zeki Kocamemi’nden oldukça etkilenmişti. Bir dönem Fransa’ya gitti ve çeşitli araştırmalar yaptı. İlk kişisel sergisini 1935’te Bükreş’te açtı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Fransız ressam Leopold Levy‘in asistanlığını yapmaya başladı. Varlık, Yeditepe ve Ses gibi dergilerde şiirleri yayımlandı. Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1975 yılında hayata gözlerini yumdu.
Bedri Rahmi Eyüboğlu kimdir? (Uzun)
Türkiye’nin en usta ressamlarından olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1911 yılında Giresun’da dünyaya geldi. Babasının görevinden dolayı eğitimini farklı illerde sürdürmek zorunda kaldı. Babası 1925 yılında Trabzon’a tayin olunca Bedri Rahmi Eyüboğlu da Trabzon Lisesi’ne kaydoldu. Onu resme yönlendiren kişi, Trabzon Lisesi’nde o dönem resim öğretmenliği yapan ünlü ressam Zeki Kocamemi‘ydi. Eyüboğlu’nun edebiyata olan ilgisi de bu dönemde başladı.
İlk şiirleri, Varlık, Ses ve Yeditepe gibi dergilerde yayımlandı. 1929 yılında İstanbul’da bulunan Güzel Sanatlar Akademisi‘ne kaydoldu. Eğitim aldığı kişiler arasında İbrahim Çallı, Ahmet Haşim ve Nazmi Ziya Güran gibi isimler vardı.
1931 yılında Fransa’ya giderek bazı araştırmalarda bulundu. 1934 yılında Türkiye’ye döndü ve Yeni Adam dergisinde çalışmaya başladı. 1935 yılında Bükreş’te ilk kişisel sergisini açtı. Bir dönem Tan gazetesinde yazdı. 1936 yılında üniversiteden mezun oldu. Ertesi yıl Güzel Sanatlar Akademisi’nden Fransız ressam Leopold Levy‘in asistanı oldu.
1941 yılında ilk şiir kitabı olan “Yaradana Mektuplar“ı yayımladı. 1951 yılında Yeni Sabah gazetesinde yazmaya başladı. Daha sonra Cumhuriyet gazetesine geçti. 1961 yılında kazandığı bursla çalışmalarını ABD’de sürdürdü. Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1975 yılında hayatını kaybetti.
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eserleri
Şiir
- Karadut
- Üçü Birden
- Dördü Birden
- Karadut 69
- Tuz
- Dol Karabakır Dol
- Yaradana Mektuplar
- Yaşadım
- 7 Tane Erik Ağacı
- Türküler Dolusu
- Çakıl
Gezi
- Canım Anadolu
- Tezek
- Delifişek
- Resme Başlarken
Resim
- Han Kahvesi
- Salı Pazarı
- Paris
- Mustafa Eyüboğlu
- Düşünen Adam
- Anadolu Hisarı
- Yazılı Natürmort
- Çömelmiş Köylü
- Eren
- Nallanan Öküz
- Köylü Kadın
- Mor Takkeli Hacı
- Karadut Satıcısı
- Han
- Ev İçi
- Ankara’nın Kavakları
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun cezaevinde açlık grevi yapan Nazım Hikmet için yazdığı “Zindanı Taştan Oyarlar” adlı şiiri daha sonraki yıllarda Zülfü Livaneli tarafından bestelenmiş ve büyük beğeni toplamıştır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.