Benzer itiraza YSK’nın iki farklı kararı: Mustafakemalpaşa ve İstanbul

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesi ve yenilenmesine karar vermesi, kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açtı. Bu çalışmamızda, YSK’nın Mustafakemalpaşa ve İstanbul’da benzer itirazlara verdiği iki farklı kararı karşılaştırdık. 

1. YSK’nın Mustafakemalpaşa kararı


31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerde AK Parti’nin adayı Mehmet Kanar 32.661 adet oy alırken, İYİ Parti’nin adayı Şükrü Erdem 32.068 adet oy aldı.

Seçimlerden sonra İYİ Parti, AK Parti yönetimindeki belediyede görevli sandık kurulu başkanları olduğu gerekçesiyle YSK’ya itirazda bulundu.

YSK, İYİ Parti’nin 18 Nisan’daki itirazını iki gün sonra oy birliği ile reddetti. Gerekçeli kararında şu ifadeler yer alıyordu:

“Sandıklarda görevli olan sandık kurulu başkanlarının belediyede müdür ve müdür yardımcılarından olduğu yolundaki itirazın, Yüksek Seçim Kurulu’nun 13/12/2018 tarih ve 2018/1105 sayılı kararı ile kabul edilen Seçim Takvimine göre, 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karar bağlanmasının son günü olması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin reddine karar verilmiştir.”

YSK, sandık kurullarına yönelik itirazın 2 Mart 2019 tarihine kadar yapılmaması sebebiyle İYİ Parti’nin itirazını reddetmişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fox TV’de katıldığı canlı yayında YSK’nın kararına ilişkin şunları söyledi:

“Eğer Mustafakemalpaşa ve bizim diğer itiraz ettiğimiz yerlerdeki gerekçe geçerliyse, İstanbul için AK Parti ve MHP’nin yaptığı itirazlarda da aynı gerekçenin ortaya konulması gerekiyordu.”

2. YSK’nın İstanbul kararı


YSK’nın Mustafakemalpaşa kararının ardından gözler İstanbul’da alacağı karara çevrilmişti.

Bazı hukukçular, YSK’nın Mustafakemalpaşa’da aldığı kararın İstanbul için emsal teşkil edeceği yorumunu yapıyordu.

YSK, 6 Mayıs günü yaptığı toplantı sonucunda İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine ve yenilenmesine karar verdi. Kararı, 4’e karşı 7 oy ile almıştı.

Gerekçeli kararında şu ifadeler yer alıyordu:

“Bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle…”

Kararın ardından kafaları karıştıran en temel soru şuydu: Mustafakemalpaşa’da sandık kurullarına itirazda bulunmak için son tarih 2 Mart olarak gösterilirken, neden İstanbul’da bu yapılmadı?

Kurul, çok kısa bir süre içinde benzer iki itiraz hakkında birbirinden farklı iki karar verdi.

Maltepe İlçe Seçim Kurulu, sandık kurullarında görevlendirmek için yeteri kadar kamu görevlisi bulamaması üzerine YSK’ya başvuruda bulundu ve gelen cevap doğrultusunda sandık kurullarını oluşturdu.

Kanuna göre, yeterli sayıda kamu görevlisi bulunmaması halinde sakınca görülmeyen kişiler sandık kurullarında görev alabiliyor. Maltepe İlçe Seçim Kurulu, bu kanun ve YSK’nın cevabından hareketle eksik sandık kurulları için atamalar yaptı.

YSK kararında, 31 bin 124 sandıktan 212’sinde kamu görevlisi olmayan kişilerin görev yaptığı belirtilmiş. Bunun da seçim sonucuna etki ettiği değerlendirilmesi yapılmış.

Fakat, belirtilen sandıklarda AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’a daha fazla oy çıkmış.

Habersonposta


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın