Bilgisayarınızın performansını iyileştirmek için bilgisayarınızı 10 saniyede nasıl hızlandırırsınız? PC’yi hızlandırmak istiyorsanız, bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsunuzdur. Bilgisayarı hızlandırma yolları için bu makaledeki bazı ipuçlarını takip edebilirsiniz. Bu ipuçları, birçok yaygın bilgisayar sorununu çözmenize ve bilgisayarınızı daha da hızlandıracaktır.
Bilgisayar hızlandırma
Bilgisayar hızlandırma bilgisayarın yavaşlamasının nedenlerine bakılarak yapılabilir. PC hızlandırma için yavaşlamanın kaynağının yazılım mı yoksa donanım mı olduğunu tespit etmelisiniz. Windows 10 hızlandırma için öncelikle şunu bilerek başlayın. Dosyaların parçalanması, birikmiş önbelleğe alınmış web tarayıcısı dosyaları, dağınık masaüstü ve dolu sabit sürücüler nedeniyle bilgisayarlar yavaşlamaya eğilimlidir. Bazen sorun, yavaş internet hızına bağlı olur.
Bilgisayar hızlandırma Windows 10
Bilgisayar hızlandırma Windows 10 için yapılacak ilk şey web tarayıcınızı optimize etmektir. Bu yol bilgisayarınızı hızlandırmanın başka bir yoludur. Çoğu insan aynı anda birçok program kullandığından, tarayıcıyı silip baştan kurmak ve bunu her üç ila dört ayda bir yapmak önemlidir. Bunun yanı sıra, sisteminizin önbelleğini ve kayıt defterini de düzenli olarak temizlemelisiniz.
Yapmanız gereken son şey, Windows’u yeniden yüklemektir. Çünkü bu, bilgisayarınızda yüklü olan tüm programları ve dosyaları kaldıracaktır. Bu yöntemi gerçekleştirmek için tüm dosyalarınızı yedekleyin ve tüm programlarınızı kaydedin.
Yavaş bir bilgisayar işlerinizi aksatır ve canınızı sıkar. Yavaş bilgisayarlar, nedene bağlı olarak aniden veya kademeli olarak bu yavaşlama sürecine girerler. Özenli bakım bile bazen bilgisayarınızın yavaşlamasını engellemeye yetmez. Bilgisayarınızı 10 saniyede hızlandırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. İçeriğimizi okumaya devam edin.
Yavaş bilgisayar performansının ana nedenlerinden biri, verileri depolamak için kullanılan bellektir (RAM). RAM, bilgisayarınızın tümleşik devre düzeyinde bulunur ve işlem hızından sorumludur. Düşük RAM kapasitesi, yavaşlamaya yol açar. Bilgisayarınızın hızını artırmak için istenmeyen dosyaları silmeyi deneyin, olmazsa Windows’u yeniden yüklemeyi deneyin.
Bilgisayarı hızlandırma yolları
Bilgisayarı hızlandırma yolları konusunda çeşitli önerilerde bulunmak mümkün. İlk adım, gereksiz dosya ve programlardan kurtulmaktır. Yavaş bilgisayar işlemlerinin en yaygın nedenleri arasında dosya ve klasörlerin parçalanması, önbelleğe alınmış web tarayıcısı dosyalarının birikmesi, tam dolu sabit sürücü ve eski donanımların hantallaşması yer alır. Gereksiz tüm yazılımları kaldırarak ve yeni bir Windows yüklemesi gerçekleştirerek bilgisayarınızı da temizleyebilirsiniz. Gelişmiş temizleme programlarını da kullanabilirsiniz, bilgisayarlarınızda Windows hataları, dosya kaybı ve sabit sürücü ve kayıt defteri sorunları olabilir.
Bir bilgisayarın performansı birçok faktörden etkilenebilir. Mesela HDD diskiniz aşırı ısınmış olabilir. Speed FAN programını indirip HDD sıcaklığı sistem sıcaklığı ve işlemci sıcaklığını kontrol edin. HDD için ideal sıcaklık 48 derecedir. HDD sıcaklığı ve SSD sıcaklığı 60 derece olursa, PC yavaşlar ve dosyalar kendi kendine silinir. Yaz aylarında HDD sıcaklığı 50 üzerine çıkabilir, bu durumda bilgisayar kapağını açın ve bir vantilatör tutarak çalıştırın. İşlemci ısısı yükselmişse işlemci macununu yenileyin ve yeni bir FAN alın. Yavaşlama RAM kaynaklı ise destek olarak aynı MHz sınırlarında ve aynı DDR özelliğinde ek bir RAM donanımı alın ve diğer boş slota takın. Arada bir bilgisayar başlangıç alanındaki arama kutusuna (%temp%) yazarak karşınıza çıkan tüm temp dosyalarını silin. Tarayıcıdaki tüm geçmişi de silin.
Yazılımsal olarak bilgisayarınızın :C, : D ve diğer disklerindeki dağınık dosyaları toparlamak için disk birleştirme işlemini de sık sık yapın. Diskiniz SSD ise hızlı olmak zorundadır ama mekanik diskler belli bir devir sayısı ile RPM çalıştıkları için zamanla yavaşlayabilirler. Yazma – okuma hızları zamanla azalır. Pc hızlandırma yolları ya donanım değiştirmek ya da yazılım üzerinde ayarlar yapmaktan geçer. SSD disk kullandığınız halde yine de bilgisayar yavaşladıysa mutlaka önce ısısına dikkat edin. Sıcaklık 47-49 santigrat dereceyi aşmamalıdır. Bazı kullanıcılar masa üstü bilgisayarlarda, kapağı açarak karşısına bir vantilatör koyarlar ve soğutmayı bu şekilde yaparlar. Siz de bunu yaparsanız bilgisayarınız hızlanır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.