Bitmek bilmeyen tartışma: Uber yasal mı değil mi?

Uzun bir süredir tartışılan ve sık sık taksicilerden tepki gören Uber’in hukuki yönden durumu en çok merak edilen konulardan biri. Tartışmalara, 24 Haziran seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmış ve “Uber diye bir şey yok” demişti. Peki şu anda Uber yasal mı? Uber’in hukuki sürecinde son durum nedir? 

Lisanslı Taşımacılar Derneği Başkanı Metin Kayıhan Magriso NTV’de yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi. İşte Magriso’nun açıklamaları:

“B2 belgesi Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan belge, yol belgesi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınan ve turizm araçlarına verilen belgedir. Şu anda Uber araçlarımızda her iki belgeyi de kullanıyoruz.”

B2 belgesi şehirler arası yolcu taşıma belgesiyken, yol belgesi ise şehir içinde turizm servislerine verilen bir belge. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yol belgelerini iptal etti. Yenilerinin verilmesini de durdurdu.

Bu karar üzerine Uber araçlarının şoförleri konuyu yargıya taşıdı. Yönetmelikle ilgili olarak mahkeme süreci devam ediyor. Yol belgesi ile ilgili konuda 11. İdare Mahkemesi Uber’i haklı buldu.

Magriso’nun mahkeme süreci ile ilgili açıklaması ise şu şekilde:

“Mahkemede kazandık. Alınan kararların tamamını iptaline dair bir karar var elimizde. Belediye tarafından uygulanmasını bekliyoruz. Şu anda mevcut olanlar iptal edildi. Bu konu da yargıya taşındı ve yargı sonucu lehimize geldi.”

Uber, kendisine kesilen cezaları da mahkemeye taşıdı. Mahkeme cezaların yürütmesini durdurdu.

Taksicilerin Uber’in yasaklanması için açtığı dava ise halen devam ediyor.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın