Cevat Şakir Kabaağaçlı kimdir, eserleri nelerdir? “Halikarnas Balıkçısı” lakaplı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Cevat Şakir Kabaağaçlı kimdir?
“Halikarnas Balıkçısı” lakaplı Cevat Şakir Kabaağaçlı, 1890 yılında Girit’te dünyaya geldi. 1904 yılında Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi Yeni Çağ Tarihi Bölümü‘ne kaydoldu. Buradaki eğitimini 1908 yılında tamamlayan Halikarnas Balıkçısı, Türkiye’ye dönerek yazarlık yapmaya başladı.
Babası, yaşadıkları bir tartışma sırasında onun silahından çıkan kurşunla ölünce 15 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Yedi yıl cezaevinde kaldıktan sonra verem hastalığından dolayı serbest bırakıldı.
Cezaevinden çıktıktan sonra edebi çalışmalarını sürdürdü. Resimli Gazete, Güleryüz, Yeni İnci ve Zümrüd-i Anka gibi dergilerde yazıları yayımlandı. 1925 yılında Resimli Hafta’da kaleme aldığı “Hapishanede İdama Mahkum Olanlar Bile Bile Asılmaya Nasıl Giderler?” başlıklı hikayesinden dolayı İstikal Mahkemesi’nde yargılanarak Bodrum’a sürüldü.
Cezasını tamamladıktan sonra kendi isteğiyle Bodrum’a yerleşme kararı aldı. Bu tarihten sonra kaleme aldığı eserlerde, Bodrum’un antik çağdaki adı olan Halikarnassos’tan ötürü ‘Halikarnas Balıkçısı’ mahlasını kullanmaya başladı. 1947 yılında İzmir’e yerleşen Halikarnas Balıkçısı, burada hem gazetecilik hem de turist rehberliği yaptı. 13 Ekim 1973 tarihinde hayatını kaybetti.
Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın eserleri
Roman
- Aganta Burina Burinata
- Ötelerin Çocukları
- Uluç Reis
- Turgut Reis
- Deniz Gurbetçileri
- Bulamaç
Öykü
- Merhaba Akdeniz
- Gülen Ada
- Ege Kıyılarından
- Gençlik Denizlerinde
- Yaşasın Deniz
- Merhaba Akdeniz
- Parmak Damgası
- Ege’den
- Ege’nin Dibi
- Dalgıçlar
- Mavi Zamanlar
- Ege’den Denize Bırakılmış Bir Çiçek
- Çiçeklerin Düğünü
Deneme
- Düşün Yazıları
- Anadolu Efsaneleri
- Anadolu’nun Sesi
- Anadolu Tanrıları
- Merhaba Anadolu
- Hey Koca Yurt
- Altında Kıta Akdeniz
- Sonsuzluk Sessiz Büyür
- Arşipel
Çocuk kitapları
- Denizin Çağrısı
- Nasrettin Hoca
- Define Adası
- Yol Ver Deniz
- Tünek Ahmet
- Deniz Gurbetçileri
- Gündüzünü Kaybeden Kuş
- İmbat Serinliği
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.