Çin, ABD’den Tayvan’a yapacağı silah satışını iptal etmesini istedi

Çin, ABD’den Tayvan’a yapacağı 2,2 milyar dolarlık silah satışını iptal etmesini istedi. 

Geçtiğimiz gün ABD yönetimi Tayvan’a yapılacak 2,2 milyar dolarlık silah satışını onaylamıştı. 

ABD’nin bu girişimine Çin’den tepki geldi. Pekin yönetiminden yapılan açıklamada, bu satışın Çin’in egemenliğine zarar verecek bir girişim olduğu belirtildi. 

Pekin yönetimi, 108 adet M1A2T Abrams tankı ve 250 adet Stinger füzesini içeren 2,2 milyar dolarlık silah satışının derhal iptal edilmesini istedi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, satışa ilişkin memnuniyetsizliklerini diplomatik kanallar aracılığıyla ABD yönetimine ilettiklerini aktardı. 

Shuang, “Çin, ABD’den acilen Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrara zarar verebilecek silah satışını iptal etme ve Tayvan ile askeri ilişkilerini durdurmasını istiyor. Hiç kimse Çin hükümetinin ve halkının ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki kararlılığını sınamamalıdır” ifadelerini kullandı.

ABD’nin silah ihracat politikası ve Tayvan

ABD ile Tayvan arasında uzun bir süredir ‘özel bir ilişki’ mevcut. ABD, Çin’in bağımsızlığını tanımadığı ve kendisinde de resmi bir bağlantısı olmadığı bu ülkenin uzun bir süredir ana silah tedarikçisi konumunda. 

Donald Trump, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ABD’nin silah ihracat politikasını destekleyeceğini açıklamış ve bu doğrultuda müttefiklerine silah satmak için çeşitli anlaşmalar imzalamıştı. 

Tayvan ve Çin ilişkileri

Tayvan, 1949 yılından beri Çin’den ayrı olarak yönetilmesine karşın, Pekin yönetimi ‘Tek Çin’ politikası uyarınca burayı kendi parçası olarak görüyor. 

ABD ve Çin arasında gerginleşen ilişkiler

ABD ve Çin arasında geçtiğimiz yıldan beri ‘ticaret savaşı’ yaşanıyor. İki ülke birbirlerinin belirli miktardaki ürünlerine gümrük vergisi getirdi. 

Son olarak ise ABD Başkanı Donald Trump, çıkardığı bir kararname ile Çinli telekomünikasyon devi Huawei’yi kara listeye almıştı. 

ABD’den Çin’i kızdıracak hamle: Tayvan’a 2 milyar dolarlık silah satacak

Çin’den misilleme: ABD’nin teknoloji ihracatına sınırlama getirecek

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Çin’in çok adaletsiz kuralları var

Çin Savunma Bakanı’ndan ABD’ye uyarı


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın