Çin aşısı alan ülkeler hangileri? Ne zaman gelecek?

Türkiye, Çinli firma Sinovac tarafından geliştirilen koronavirüs (Covid-19) aşısı için 50 milyon dozluk anlaşma imzaladı. Peki, Türkiye dışında Çin aşısı alan ülkeler hangileri? Aşı ne zaman Türkiye’ye gelecek?

Dünyayı sarsan koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı geliştirilen aşı çalışmalarında mutlu sona ulaşıldı. Çok sayıda ülke faz-3 çalışmalarını başarıyla tamamlayan aşılar için satın alma anlaşmaları imzaladı. Şu ana kadar BionTech/Pfizer, Moderna, Az/Oxford ve Sinovac aşıları için siparişler verildi.

Çin aşısı alan ülkeler hangileri?

Çinli firma Sinovac tarafından geliştirilen aşı için 11 Aralık 2020 tarihi itibariyle anlaşma imzalayan ülkeler şöyle: Türkiye, Endonezya, Brezilya ve Şili.

Aşının etkinliği konusunda firmadan henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak, Endonezya’da faz-3 çalışmaları kapsamında yapılan testlerde aşının yüzde 97 oranında etkili olduğu bildirildi. Söz konusu açıklama ülkede Bio Farma adlı devlete bağlı ilaç kurumundan geldi.

Türkiye, koronavirüs aşısı için 50 milyon dozluk anlaşma yaptı. Aşı, ücretsiz olarak iki doz halinde uygulanacak.

Türkiye’de de faz-3 çalışmaları kapsamında 3 bin 700 gönüllüye aşı uygulandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, Çin aşısında önemli bir yan etkinin görülmediğini söyledi. Koca, aşı olan vatandaşların merkezi bir veri tabanından takip edileceğini belirtti.

Ne zaman gelecek?

Koca, aşıların aralık ayından itibaren öncelikle sağlık çalışanları olmak üzere aşamalı olarak uygulanacağını ifade etti. Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Salgının seyrini değiştirmesini ümit ettiğimiz aşı için sözleşme imzalandı. Hedefimiz Aralık ayında hızla aşılamaya başlamak. Önce sağlık çalışanlarımız aşılanacak” ifadelerini kullandı.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın