Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, Tayvan ve Güney Çin Denizi ile ilgili güvenlik ihtilaflarına karışmaması için ABD’ye uyarıda bulundu.
Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, geçtiğimiz pazar günü katıldığı bir güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, kendileri için gerekirse güç kullanmaktan çekinmeyecekleri kutsal bir bölge olan Tayvan’la olan ilişkilerine ABD’nin müdahil olması halinde sonuna kadar savaşacaklarını kaydetti.
Fenghe, “Herhangi biri Tayvan’ı Çinden ayırmaya cesaret ederse, Çin ordusunun savaşmaktan başka bir seçeneği yok. ABD bölünemez ve Çin de öyle. Çin yeniden birleşmeli” dedi.
Öte yandan Fenghe, olası bir savaşın sonuçları konusunda her iki tarafın da gerçekçi bir bakış açısına sahip olduğunu ifade etti.
ABD Savunma Bakanı Sekreteri Vekili Patrick Shanahan ise yaptığı konuşmada, “Bu bölgedeki devletlerin hayati çıkarlarına en büyük tehdit, kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak yerine baltalamak isteyen aktörlerden geliyor” ifadelerini kullandı.
Tayvan: ‘Çin’in barışçıl yükseliş iddiası yüzyılın yalanı’
Fenghe’nin açıklamalarına Tayvan hükümetinden verilen cevapta, Pekin’in tehditlerine asla boyun eğmeyeceklerini ve Çin’in barışçıl yükseliş iddiasının yüzyılın yalanı olduğu kaydedildi.
ABD ile Çin arasında ‘Tayvan krizi’
ABD Başkanı Donald Trump, seçildikten sonra ilk diplomatik krizine imza atarak, 1979 yılından beri diplomatik ilişkinin bulunmadığı Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Trump’ın bu görüşmesinin ardından da Tayvan’ın bağımsızlığını tanımayan Çin’den sert bir tepki gelmişti.
Ticaret savaşı
ABD ile Çin arasında bir süredir ‘ticaret savaşı’ yaşanıyor. 2018’in Temmuz ayında başlayan süreçte, ABD tarafından 250 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisi getirilirken, buna karşılık Çin tarafından ise 110 milyar dolarlık ABD malına gümrük vergisi getirildi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.