Corona virüsü, ilk kez geçtiğimiz yılın Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarında ortaya çıktı. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Azap, dünyada büyük bir paniğe yol açan corona virüsünün nasıl ortaya çıktığını detaylı bir şekilde anlattı.
Halk TV’de yayınlanan İşin Aslı programına konuk olan Prof. Dr. Özlem Azap, corona virüsünün yarasalardan pangolinler aracılığıyla insanlara bulaştığını söyledi:
“Covid-19, yarasalardan insanlara bir şekilde geçti. Pangolinler diye karınca yiyen pullu bir hayvan var ve avlanması yasakmış. Muhtemelen ondan geçti, ancak çalışmalar daha bitmedi. SARS hastalığının da kaynağı yarasalar. Eğer Çinliler pangolinleri avlamasalardı bulaşmayacaktı. MERS de yarasalardan insanlara develerle geçti.”
CORONA VİRÜSÜ EVCİL HAYVANLARDAN BULAŞIR MI?
Azap, corona virüsünün evcil hayvanlardan insana bulaşamayacağını söyledi:
“Kedi ve köpeğin kendi corona virüsleri var. Kedinin de köpeğin de corona virüsü hastalığı var. Şimdi insanda da önceki nezleler dışında Covid-19 hastalığına yol açan corona virüsler var. Bunlar birbirinden tamamen farklı. Sadece aynı ailedenler. Ama her birinin corona virüsü kendisine. Ne kedi köpeğe, ne köpek kediye, ne de Covid-19 onlara geçer. Onlardan da insana geçmiyor. Bir virüsün başka bir canlıya atlaması zor aslında. Öyle bir mutasyon olacak ki, hem atlayacak hem hastalık yapacak.”
HAVALARIN ISINMASI CORONA VİRÜSÜNÜN BULAŞICILIĞINI AZALTIR MI?
Prof. Dr. Özlem Azap, corona virüsünün havaların ısınmasıyla birlikte bulaşıcılığının azalıp azalmayacağı konusunda şunları söyledi:
“Kış ayında kapalı ortamlarda bir arada çok fazla vakit geçirince cansız yüzeylere de bu hastalık etkenleri bulaşıyor ve daha çok elimizi yüzeylere sürüp gözümüze, ağzımıza götürüyoruz. Bu hastalıkların kış aylarında çok sık görülmesinin nedeni bu temasın çok sık olmasıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte dış ortama çıkacağız, daha çok havalandıracağız, daha az birlikte kapalı ortamlarda kalacağız. Virüsün güneş ışınlarına yüzeylerde maruz kalması daha çok olacağı için canlılığını biraz daha çabuk yitirecek.”
Azap, önümüzdeki süreçte dünya nüfusunun yüzde 40 ile yüzde 70’inin bu virüsten etkileneceğini söyledi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.