Corona virüsü tedavisi için aşı ve ilaç çalışmalarında son durum

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü tedavisi için aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, Türkiye’de yürütülen çalışmaların son durumu hakkında bilgi verdi. 

Özören, Habertürk TV’de katıldığı canlı yayında corona virüsü tedavisi çalışmalarındaki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Corona virüsü tedavisi için başvurularını yaptıklarını belirten Özören, “Bugün açık seminerde de izlendiği gibi çok değişik yollardan biz corona virüsüne karşı bir mücadeleye girişmiş bulunuyoruz. Bu çalışmalardan en az 2-3 değişik aşı prototipi bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Tedavi çalışmalarını yürüten araştırmacıların daha önce projeleri olan kişiler olduğunu ifade eden Özören, “Biz de dünyayla eş zamanlı gayet rekabetçi bir şekilde projeler yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

‘ÇOK UMUTLUYUM’

Aşı konusunda “çok umutlu” olduğunu söyleyen Özören, “Maymunlarda yapılan bir deneyde aşının koruyuculuğu gösterildi. Bilim insanların yaptığı aşı formülasyonu fare deneyleri, sıçan deneyleri ve maymun deneylerinden sonra doz ve yan etkileri konusunda çalışma yaptıktan sonra insanlar üzerinde denemeye gidebiliyor. 12 ile 18 ay arasında ilk insana gelme potansiyeli var. ‘Yurt dışında yapıldı, biz geç mi kaldık’ gibi bir şey söz konusu değil. Çinliler çok iyi bir antikor geliştirdiler. Size sıra gelene kadar iki yıl sürer. Öyle bir üretim kapasitesi yok. O yüzden yerli üretimler çok kıymetli” diye konuştu. 


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın